Fransa'da Sarı Yelekliler eylemi: 105 kişi gözaltına alındı

Fransa'da Sarı Yelekliler eylemlerinin birinci yıl dönümü nedeniyle protestolar düzenlendi. Paris'teki gösterilerde 105 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Sarı Yelekliler, eylemlerin birinci yılında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un politikalarını protesto etmek için yeniden sokağa çıktı. Paris'teki eylemlerde Sarı Yeleklilerin liderlerinden Thierry Paul Valette de gözaltına alındı.

Valette, eylemler başlamadan önce yaptığı açıklamada talepleri karşılanana kadar gösterilere devam edeceklerini söyledi. Valette, "Taleplerimize ilişkin Emmanuel Macron'dan hâlâ somut cevap alamadık. Bizi dinlemiyor ve kendi politikasını sürdürüyor. Taleplerimizin tamamı yerine getirilene kadar gösterilere devam edeceğiz" dedi.

Eylemlerin yıl dönümünde, başta başkent Paris olmak üzere ülkenin birçok kentinde gösteriler düzenledi. Paris'teki Champerret Mahallesi'nde toplanan göstericiler, yol kapama eylemi yaptı. Polis, biber gazı kullanarak protestocuları bölgeden uzaklaştırdı.

Başkentteki İtalya Meydanı'nda bir araya gelen bir grup gösterici ile polis arasında gerginlik yaşandı. Eylemciler, çöp bidonu, çok sayıda motosiklet ve aracı ateşe verdi. Polis de protestoculara biber gazı kullandı.

Paris Valiliği, yaşananlar nedeniyle İtalya Meydanı'ndan Bastille Meydanı'na kadar yapılması planlanan yürüyüşü iptal etti. Ayrıca, kentte gösterinin yasak olduğu yerlerde bulunan 71 kişiye para cezası verildiği açıklandı.

PARİS EMNİYET MÜDÜRÜ: ŞİDDET OLAYLARINA ÇOK SERT YANIT VERECEĞİZ

Paris Emniyet Müdürlüğü, kentteki gösteride 105 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement, gösterilerde polise ve itfaiye ekiplerine sistematik bir saldırı olduğunu söyledi. Lallement, olay çıkaranların gözaltına alınacağını belirtti ve eylemcilerden meydanları terk etmesini istedi.

Şiddet olaylarına "çok sert" yanıt vereceklerini ve gözaltıların süreceğini söyleyen Lallement, Paris'te şiddet olaylarının sadece İtalya Meydanı'nda yaşandığını dile getirdi. Gözaltına alınanlar arasında Sarı Yeleklilerin liderlerinden Thierry Paul Valette de bulunuyor.

Polis, başkentin en önemli simgelerinden Champs-Elysees Caddesi ve nisanda çıkan yangında büyük hasar gören Notre-Dame Katedrali çevresinde gösteri yapılmasını yasakladı.

Lyon kentinde ise gösteri yasağına rağmen şehir merkezine giren eylemciler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polis, göstericileri biber gazı kullanarak uzaklaştırdı.

NE OLMUŞTU? 

Sarı Yelekliler eylemleri, akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak 17 Kasım 2018'de başlamıştı.

Sarı Yelekliler eylemleri Fransa'nın en uzun süren gösterileri oldu. 11 kişinin yaşamını yitirdiği eylemlerde, hükümetin paylaştığı son verilere göre 4 bin 245'den fazla kişi yaralandı, 12 bin 107'den fazla kişi gözaltına alındı ve 3 bin 163'den fazla kişiye hapis cezası verildi.

Sarı Yeleklilerin talepleri tam olarak karşılanmasa da Macron'dan birçok ekonomik vaat almayı başardılar. Eylemlerin ardından Macron, asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 Euro zam yapılacağını, işverenlerin çalışanlara bin Euro'ya kadar ek vergi ödemeden fazla mesai ücreti ödeyebileceği ve 2 bin Euro'nun altındaki emeklilik maaşlarından artık kesinti yapılmayacağı gibi vaatler açıklamıştı.

VALLETE: HÜKÜMET BİR GÜN PES ETMEK ZORUNDA KALACAK

Sarı Yeleklilerin liderlerinden Thierry Paul Valette, bugünkü eylemler başlamadan önce AA'ya yaptığı açıklamada taleplerinin tam olarak karşılanmadığını belirtti.

Valette, "Taleplerimize ilişkin Emmanuel Macron'dan hâlâ somut cevap alamadık. Bizi dinlemiyor ve kendi politikasını sürdürüyor. Taleplerimizin tamamı yerine getirilene kadar gösterilere devam edeceğiz" dedi. Valette, hükümet tarafından taleplerinin tamamına yanıt almayı umut ettiklerini söyledi.

Ülkede birçok sektörde memnuniyetsizlerin olduğunu ve bu nedenle gösteriler yapıldığını ifade eden Valette, "Hükümet bir gün bir şekilde pes etmek zorunda kalacak" diye konuştu.

'HÜKÜMET DEMOKRASİYE KARŞI DAVRANIYOR'

"Fransa, savunma silahlarının kullanımı konusunda uluslararası hukuka riayet etmiyor" diyen Valette, "Fransa aynı zamanda toplanma hakkını ihlal ediyor. Polis şiddeti cezalandırılmadı. İfade ve eylem özgürlüğü tamamen ihlal edildi. İnsan haklarını temsil ettiğini söyleyen bir ülkede bunların olması daha önce olmadığı kadar kötü" ifadelerini kullandı.

Hükümetin Sarı Yeleklilere karşı tutumunun olumsuz olduğunu dile getiren Vallette, "Hükümet, gösterileri bitirmek istiyor ve demokrasiye karşı davranıyor" yorumunu yaptı.

"Gösterilerde polis şiddetinin artması, keyfi gözaltına alınmalar, Macron'un ülke genelindeki toplantıları, Avrupa Parlamentosu seçimleri ve siyasi baskılar katılımın azalmasına neden oldu" değerlendirmesinde bulunan Valette, ancak bunların eylemlerin son bulması için yeterli nedenler olmadığını vurguladı.

Valette, "Gösteriler, süresi ve düzenlenme şekli bakımından daha önce görülmemiş eylemlerdir" dedi. Çeşitli sektörlerin gelecek haftalarda düzenleyeceği gösterilere ve grevlere destek vereceklerini ifade eden Valette, gelecek yıl düzenlenecek yerel seçimlerde de yarışacaklarını sözlerine ekledi. (PARİS/AA)