Yunanistan'da üniversitelerde isyan: Sert polis müdahaleleri öğrencileri ayaklandırdı

Yunanistan’da temmuz ayında iktidara gelen muhafazakâr Yeni Demokrasi’nin, üniversitelerin dokunulmazlığına son vermesi ve üniversitelerdeki sol ve anarşist gruplarla bilek güreşine girmesi, ülke çapında siyasi ve sosyal çalkantılara sebep oldu. ASOE Üniversitesi'ne gerçekleştirilen polis baskının ardından, bazı öğretim üyeleri ve öğrenciler greve gidiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Atina’nın merkezindeki ASOE Üniversitesi'ne gerçekleştirilen polis baskını ve saldırısı bardağı taşıran son damla oldu. Perşembe itibari ile Yunanistan’ın birçok noktasında üniversite öğrencileri ve akademisyenler greve gidiyor. Bazı üniversitelerde oturma eylemleri gerçekleştirilecek ve üniversitelerin bazı bölümleri işgal edilecek.

POLİS BASKINLARI

Yunanistan Polisi son gelişmeler üzerine ek güvenlik önlemleri alıyor. Polisin hedefinde ise üniversitelerde işgal ve oturma eylemleri gerçekleştiren gruplar var. Polis, 17 Kasım 1973’teki üniversite direnişinin yıl dönümünde bu grupların yasa dışı eylemler gerçekleştirebilecekleri şüphesi ile çeşitli noktalara baskınlar düzenliyor.

Birkaç gün önce, eylem hazırlığı şüphesi ile Atina’nın Gazi bölgesindeki bir bara baskın düzenlendi. Polis barda bulunan yaklaşık 300 kişiyi saatlerce göz altında tuttu. Olaya tanıklık edenler yüzlerce insanın saatlerce dizleri üzerinde ve elleri kafalarının arkasında birleşik halde bekletildiğini belirtiyor.

'DAYAK GEREKLİ BİR ARAÇ' ARGÜMANI

Polis şiddeti, üniversite camiası ile beraber muhalefetin ve toplumun geniş kesimlerinin tepkisini çekerken, bazı yetkililer şiddeti 'gerekli' bir araç olarak tanımlıyor. Geçtiğimiz saatlerde konu ile ilgili olarak Skai Televizyonuna konuşan Yeni Demokrasi’nin üst düzey yetkilisi Makis Voridis şunları ifade etti: “Kanunların uygulanışını gül dağıtımı ile beraber yapılmasını dilerdik. Ancak bu mümkün olmadı. Kanunların empoze edilmesi işleminin bazı gerekli unsurları söz konusu. Dayak bir gerekliliktir”.

Aynı zamanda bir hukukçu olan ve gençlik yıllarında askeri cuntanın gençlik yapılanmasının temsilciliğini yapan Voridis’in çıkışı, Yunanistan genelinde tepkilerin büyümesine neden oldu.

MUHALEFETİN TEPKİSİ

Syriza temsilcisi ve vekili Olga Gerovasili bu türden açıklamalara sert tepki gösterirken Yeni Demokrasi’nin asıl hedefinin kamu üniversitelerinin gölgelenmesi ve özel üniversitelerinin önünün açılması olduğunu belirtti.