Bolton: Trump'ın Türkiye kararlarını şahsi çıkarları belirliyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, eski patronunu yerden yere vurdu. Trump'ın dış politikada şahsi kazanımlarına öncelik verdiğini söyleyen Bolton, kendisini en çok öfkelendiren meselenin de Türkiye olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'ın, Başkan Donald Trump'ın Türkiye'yle ilişkilerindeki kişisel çıkarlarını sorguladığı belirtiliyor. İddiaya göre Bolton, kapalı bir toplantıda yaptığı konuşmada 'Trump'ın Türkiye'ye yönelik pozisyonunu şahsi bir ilişkinin veya iş ilişkisinin belirlediğine inandığını' söyledi. Bolton'ın, Trump'ın Türkiye hakkındaki kararlarına hiçbir danışmanının katılmadığını söylediği de belirtildi.

'ŞAHSİ KAZANIMLARI KARAR ALMA SÜRECİNİN MERKEZİNDE'

NBC News'un haberine göre, Bolton geçtiğimiz çarşamba günü Morgan Stanley firmasının Miami'de küresel yatırım üzerine bir toplantısına katıldı. Altı farklı kaynağın anlattığına göre, Bolton basına kapalı toplantıda Trump'a ve ailesine dair karanlık bir tablo çizdi, başkanın kişisel kazanımlarını karar alım sürecinin merkezine koyduğunu söyledi.

Buna göre Bolton, eski bir emlak zengini olan Trump'ın iş modelini dış politikaya uyarlamaya çalıştığını ancak emlak piyasasındaki 'kazan veya kaybet' modelinin uluslararası siyasete uygulamayacağı eleştirisi getirdi. Bolton, Trump'la İran, Kuzey Kore, Suriye ve Ukrayna konusunda görüş ayrılıkları yaşadığını söylerken, kendisini en çok öfkelendiren meselenin de Türkiye olduğunu açıkladı.

'YAPTIRIMLARA DİRENMESİ MANTIKLA AÇIKLANAMAZ'

Buna göre Bolton, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füzelerini almasına karşı Kongre'de her iki partiden de yaptırım çağrıları geldiğine dikkat çekerek, Trump'ın böyle bir adıma direnmesini 'mantıksız bulduğunu' söyledi. Bolton, Trump'ın Türkiye'ye dair pozisyonunu şahsi bir ilişkinin veya iş ilişkisinin dikte ettiğine inandığını, çünkü bu meselede hiçbir danışmanının başkanın yanında olmadığını belirtti.

17 ay boyunca Trump'ın ulusal güvenlik danışmanlığını yapan John Bolton, Amerikan bürokrasisinin en şahin isimlerinden biri sayılıyor. Eski ulusal güvenlik danışmanının açıklamalarının, Erdoğan'ın ABD ziyareti ve Trump'a karşı azil soruşturmasının halka açık oturumlarıyla eş zamanlı olarak sızdırılması da dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)