Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi savaş suçu iddiası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı kritik görüşmenin öncesinde, Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) olası savaş suçlarına dair bir iddia ortaya atıldı. WSJ'nin haberine göre, SMO militanlarının sivilleri hedef alır göründüğü bazı anlar, Amerikan ordusunun insansız hava araçları tarafından görüntülendi. Gazete, bu görüntülerin şu an için savaş suçlarına kesin kanıt sayılmadığını ama Beyaz Saray'daki görüşmede gündeme geleceğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan yönetiminin elinde, Türkiye'nin Suriye'deki son harekatı sırasında Suriye Milli Ordusu'nun (SMO-eski Özgür Suriye Ordusu) işlemiş olabileceği savaş suçlarına ilişkin bir dizi görüntü bulunduğu öne sürüldü. İddiaya göre, insansız hava araçlarıyla çekilen görüntüler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la yapacağı kritik görüşmede gündeme getirilecek. Bazı askeri yetkililerin görüntüleri savaş suçu olarak yorumladığı, bazılarınınsa savaş suçu ithamı için yeterli bulmadığı ve daha fazla değerlendirme yapılması gerektiğini düşündüğü belirtildi.

'TRUMP YÖNETİMİ İÇİNDEKİ TARTIŞMANIN ODAĞINDA'

Wall Street Journal gazetesinin Erdoğan-Trump görüşmesinden bir gün önce manşetten verdiği haber, bir dizi askeri yetkiliye ve ABD Dışişleri'nin bir iç raporuna dayandırılıyor. Habere göre bu raporda, Türkiye destekli SMO'nun dört vakada savaş suçu işlemiş olabileceğine dair endişe beyan ediliyor.

Gazeteye konuşan yetkililer, bu görüntülerin 'ABD'nin onları durdurmaması halinde SMO'nun daha fazla savaş suçu işleyebileceği yönünde artan bir endişeye yol açtığını' ve Trump yönetimi içindeki tartışmanın da odak noktası haline geldiğini söyledi. Bununla birlikte haberde, söz konusu görüntülerin savaş suçuna kesin kanıt oluşturmadığı da vurgulandı.

HEVRİN HALEF'İN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KARAYOLUNA DRONE GÖNDERİLDİ

Habere göre Amerikan ordusu, 12 Ekim günü Kürt kadın siyasetçi Hevrin Halef'in M4 karayolunda öldürülmesinin ve sosyal medyada iki başka görüntünün yayınlanmasının ertesi gününde, bölgeye bir insansız hava aracı yolladı. Amaç, Türkiye destekli SMO'nun adımlarını gözlemenin yanı sıra henüz yeni çekilmekte olan Amerikan askerlerinin güvenliğini sağlamaktı.

19 SANİYELİK SUV GÖRÜNTÜSÜ

Ancak gazeteye konuşan yetkililere göre, insansız hava aracının aldığı görüntüde SMO militanları bir minibüsteki bir sivile ateş ediyor gibi görünüyordu. Bu canlı görüntüyü izleyen Amerikalı askeri yetkililer, yaşananları olası savaş suçu olarak değerlendirip Pentagon'un kurallarına göre emir-komuta zinciri dahilinde komutanlarına rapor etti. 19 saniyelik görüntüde, M4 karayolunda gitmekte olan bir SUV'un, yol kenarında park halindeki bir minibüsün yanında durduğu belirtiliyor. Gazeteye konuşan askeri yetkililer, bir kişinin SUV'dan inip minibüse gittiğini söyledi. Wall Street Journal, bazı askeri yetkililerin bu görüntüde SMO'nun bir Kürt sivili öldürdüğüne inandığını, bazılarınınsa bundan emin olmadığını yazdı.

'YERDE YATAN KİŞİ VURULDU' İDDİASI

Ertesi gün çekilen görüntülerdeyse SMO güçlerinin M4 karayolunda iki kamyonete doluştuğu görülüyor. Gazetenin anlatımına göre, kamyonetlerden birinin arkasında, yerde bir kişi yatıyor. Yaşam belirtileri gösteren bu kişi sonrasında, kamyonetlerden birinin arkasına konuluyor. 30 saniyelik bu video hakkında Wall Street Journal'a konuşan bazı yetkililer, bu kişinin yerde yattığı sırada öldürüldüğüne inandıklarını söyledi. Bazı yetkililer ise drone görüntüsünün bu kanaate varmak için yeterli olmadığını belirtti.

'ELLERİ BAĞLI ESİRLER VURULDU'

Gazeteye konuşan bir diğer yetkiliyse, Türkiye destekli güçlerin 'elleri bağlı esirleri vurduğuna dair net bir vakadan' haberdar olduğunu söyledi.

'GÖRÜŞMEDE SORULACAK'

Wall Street Journal, olası savaş suçlarının ve harekata ilişkin başka meselelerin Erdoğan-Trump görüşmesinde gündeme gelmesinin beklendiğini yazdı. Ancak gazeteye konuşan bazı ABD'li yetkililer 'Türkiye'nin konuyu ciddiye alacağından şüphe duyduklarını' söyledi. Bir Türk yetkiliyse, harekatın ilk günlerinde ortaya atılan savaş suçu iddiaları hakkında henüz resmi soruşturma açılmadığını söyledi.

'TÜRKİYE'YLE PAYLAŞILMADI'

Wall Street Journal'ın görüştüğü bazıTürk yetkililer, bazı ABD'li yetkililerin kendilerine savaş suçu iddiaları hakkında endişe beyan ettiğini de dile getirdi. Ancak yetkililer, insansız hava aracı görüntülerinin varlığından kendilerine söz edilmediğini belirtti. (DIŞ HABERLER)