Afganistan'la Taliban arasında takas: İki Batılı esir kurtarılacak

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, 2016'da kaçırılan ABD vatandaşı Kevin King ve Avustralyalı Timothy Weeks'in iadesi karşılığında üç Taliban üyesinin serbest bırakacağını açıkladı. Gani, "Taliban'la yüz yüze görüşebilmek için hükümet, üç Taliban mahkumunu serbest bırakmaya karar verdi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban tarafından rehin alınan iki kişi karşılığında üç Taliban mahkumunun serbest bırakılacağını açıkladı. Taliban'ın rehin aldığı ABD vatandaşı ve Avustralyalı iki kişi 2016 yılında alıkonuldukları Afganistan Amerikan Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyorlardı. Bu 'takasın', barış görüşmeleri hususunda ilerlemeye yol açacağı düşünülüyor.

Gani, bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada "Taliban'la yüz yüze görüşebilmek için hükümet, üç Taliban mahkumunu serbest bırakmaya karar verdi" dedi. Taliban'ın rehin aldığı ABD vatandaşı Kevin King ve Avustralyalı Timothy Weeks'in ise iadesi talep ediliyor.

Ağustos 2016'da, öğretim görevlisi olarak çalıştıkları üniversiteden çıkarken bir aracın içinden silahlı militanlar tarafından alıkonulan King ve Weeks, en son Ocak 2017'de Taliban'ın yayınladığı, ABD Başkanı Donald Trump'a serbest bırakılmak için anlaşma çağrısı yapılan bir videoda videoda görüldü.

King ve Weeks'in durumu belirsizliğini koruyor, ancak Gani yaptığı açıklamada "Teröristlerin gözetimindeyken sağlık durumları kötüye gidiyor" ifadelerini kullandı. Trump da Eylül ayında, bu yönde bir çabanın 'ölü' olduğunu söyleyerek barış müzakerelerine son vermişti. Afganistan 2014'te, Taliban bağlantılı Hakkani örgütünün lideri ve Taliban'ın başkan yardımcısı Celaleddin Hakkani'nin kardeşi Anas Hakkani'yi tutuklamıştı. (DIŞ HABERLER)