Şili'de protestocular polis veri tabanını hackledi, bilgiler internette yayınlandı

Şili'de ulaşım ücretlerine yapılan zamların ardından 6 Ekim'de başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 20'yi geçerken, 2 binden fazla kişi yaralandı. Protestocular, polis şiddetine 'misilleme' olarak, polis veri tabanını hackeleyerek bilgileri internet sayfasında yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şili'de metro ücretine yapılan zam nedeniyle başlayan ve hükümet karşıtı eylemlere dönüşen gösterilerde eylemciler polis şiddetine misilleme olarak ülkenin polis veri tabanını hackleyerek, polislerin bilgilerini sızdırdı. Bir haritalandırma çalışması yapan eylemciler polislerin isimlerini ve adreslerini internet üzerinden yayınladı.

Ülkede geçtiğimiz haftada ulusal polis bilgisayar sistemi hacklendikten sonra binlerce belge internete sızdırılmıştı. Öte yandan ülkenin çeşitli yerlerinde halk, Devlet Başkanı Sebastian Pinera hükümetini protesto etmek için yine sokaklardaydı. Başkent Santiago'da binlerce kişi, göstericilerin başlıca toplanma yeri olan İtalya Meydanı'nı doldurdu.

Santiago'da gösterilerin pasif düzenlenmesi için çağrıda bulunulmasına rağmen yer yer göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşanıyor. Şili basını, İtalya Meydanı'nda yaklaşık 75 bin kişinin pasif gösteriler düzenlediğini yazarken, barikat kuranlarla polis arasında çatışmaların yaşandığını yazdı. İtalya Meydanı yakınında bulunan Pedro de Valvidia Üniversitesi’nin rektörlüğü olarak kullanılan ve 1915'te inşa edilen bina ise kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildi. Binada çökmeler yaşanırken, yangın itfaiye ekiplerinin ve gönüllülerin müdahalesiyle söndürüldü.

ŞİLİ PROTESTOLARI

Güney Amerika ülkesi Şili'de gösteriler, başkent Santiago'da günde 3 milyondan fazla kişinin kullandığı metro ücretlerine 6 Ekim'de yapılan zamla başlamış ve 18 Ekim'de de şiddetlenerek birçok kentte yayılmıştı. Gösteriler nedeniyle ülkede 23 kişi hayatını kaybederken, 2 binden fazla kişi de yaralandı. Şu ana kadar 9 bin 203 kişi ise gözaltına alındı. Ülkede üç bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan 'acil durum' ve 'sokağa çıkma yasağı' ilan edilmişti.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, halkın ekonomik sorunlarını anlayamadığı için özür dilemiş, ekonomik yardım paketini hayata geçirmiş ve kabinesinden sekiz bakanı değiştirmiş, ancak gösteriler durulmamıştı. Pinera, yağma ve kundaklama gibi şiddet olaylarının önüne geçebilmek için, göstericilerin yüzlerini kapamasını yasaklayan ve yağma olaylarında sert cezalar içeren bir dizi kararnameyi imzaladığını duyurmuştu. Santiago'da 25 Ekim'de düzenlenen gösteriye yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi katılmıştı. (Kaynak: Bianet)