İspanya'da Sosyalist Parti'nin kumarı tutmadı

İspanya'da Sosyalist Partili Başbakan Pedro Sanchez'in nisan ayından bu yana hükümet kurulamaması nedeniyle aldığı erken seçim kararı, ortaya daha da bölünmüş bir parlamento çıkardı. Koalisyon görüşmelerinde elini güçlendirmek için milletvekili sayısını artırmayı hedefleyen Sanchez'in oy oranı düştü. Faşist Vox ise ülkenin üçüncü büyük partisi konumuna yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümet kurulamaması nedeniyle aynı yıl içinde ikince defa genel seçim için sandık başına giden İspanya'da, iktidardaki Sosyalist Parti'nin kumarı tutmadı. Koalisyon görüşmelerinde elini güçlendirmek için yeniden seçim kararı alan Sosyalist Partili Başbakan Pedro Sanchez sandıktan birinci çıksa da oy oranı azaldı. Faşist ve göçmen karşıtı Vox partisiyse milletvekili sayısını iki katından fazla artırdı.

350 sandalyeli parlamentoda, nisan seçimlerinde 123 vekil çıkaran Sosyalistler bu kez 120 sandalyede kaldı. Muhafazakâr Halk Partisi sandalye sayısını 66'dan 86'ya yükselterek sandıktan ikinci çıkarken, faşist Vox'un sandalye sayısını 24'ten 52'ye çıkarması dikkat çekti. Vox'un oy çalmış göründüğü merkez sağcı Ciudadanos'un sandalye sayısıysa 57'den 10'a düştü. Aralık başında göreve başlayacak olan yeni parlamentoya, bölgesel partiler ve Katalonya'nın bağımsızlığını savunan CUP da dahil toplamda 16 parti girdi.

SENARYOLAR NE?

Bu sonuçlarla, dört yılda dördüncü kez genel seçim için sandığa giden ülkede, nisan seçimlerine kıyasla daha da bölünmüş bir parlamento ortaya çıkmış oldu. Uzmanlar, koalisyon görüşmelerinin son derece zorlu geçeceğine ve yine çıkmaza girebileceğine dikkat çekiyor. En muhtemel senaryo ise Sosyalistlerin azınlık hükümeti kurması olarak görülüyor. Ancak böyle bir durumda Sanchez'in hangi partilerle ittifak kuracağı ve bir azınlık hükümetinin ne kadar uzun ömürlü olabileceği merak konusu.

SANCHEZ VOX HARİÇ TÜM PARTİLERE ÇAĞRI YAPTI

Sanchez seçim sonuçlarının netleşmesinden sonra ilk açıklamasında, "O veya bu şekilde ilerlemeci bir hükümet kuracağız ve siyasi çıkmazı aşacağız" dedi. İsim vermeden Vox'u dışlayan Sosyalist lider, "Birlikte yaşama karşı çalışan ve nefreti körükleyenler hariç, bütün siyasi partilere çağrı yapıyoruz" dedi.

VOX 'VATANSEVER ALTERNATİF' DEDİ

Sandalye sayısını iki kattan fazla, oy oranını da üçte bir oranında artıran Vox'un lideri Santiago Abascal ise İspanya için 'vatansever bir alternatif' üzerinde çalışacağını söyledi. Vox'un İspanya'nın üçüncü büyük partisi konumuna yükselişi General Francisco Franco'nun askeri diktatörlüğünün zulmünü unutmayan İspanyolların tüylerini diken diken ediyor. Bununla birlikte, Vox'un yükselişi Avrupa'da son dönemde artan milliyetçi eğilime paralel görülüyor. Nitekim, Vox'a kıtadan ilk kutlama, Fransa'nın faşist partisi Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen'den geldi.  (DIŞ HABERLER)