AB, Türkiye'ye yaptırımların çerçevesini belirledi
AB, Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle Türkiye'ye uygulanması planlanan yaptırımların çerçevesini belirledi. Karara göre arama çalışmalarına katılan kurum ve bireylere yatırım uygulanabilecek.
11 Kas 2019 (Son Güncelleme 12 Kas 2019 00:45)
DUVAR – Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle, seyahat yasağı ve şahısların mal varlıklarının dondurulmasını içeren yaptırımlar için yasal bir çerçeve oluşturulması konusunda anlaştı. Yaptırımlara tabi tutulacak isimlerin ise daha sonra duyurulacağı belirtildi.
BBC Türkçe’nin haberine göre, AB dışişleri bakanları kararın, “Doğu Akdeniz’de hidrokarbon çıkarmak için ruhsatsız arama faaliyetlerinden sorumlu veya bu faaliyetlerde bulunan birey ve kurumlara yaptırım uygulanmasını mümkün kılacağını” açıkladı. Ayrıca birey ve kuruluşlara, yaptırım kapsamına girenlere fon sağlama yasağı getirilecek.
AB dışişleri bakanları geçtiğimiz 15 Temmuz’da da yaptırım kararı almıştı. Karar, Türkiye’nin AB’den 2020’de alması öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesini, ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin kurumsal ve yine üst düzey siyasi diyaloğun askıya alınmasını öngörüyordu.
DÜNYA
[2s 23d] Filistinli Mey Ebu Ruveyda, Gazze'deki Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde gözünü kaybetti. Gözünü kaybeden Ruveyda, "Gazze'nin doğusundaki El-Bureyc Mülteci Kampı'nda diğer göstericilerle İsrail karşıtı hiçbir faaliyette bulunmadan duruyordum. Birden yere düştüm ve gözümden kan akmaya başladı" dedi.
[4s 20d] Arap dünyası, İngiltere'de gerçekleşen NATO toplantısını yakından izledi. NATO'daki ihtilaflar ve akıbetinin geniş yankı uyandırdığı medyanın bir diğer önemli gündemi de Türkiye ve Libya arasında Akdeniz’deki yetki alanlarının belirlenmesiyle ilgili imzalanan anlaşma oldu.
[10s 17d] İran'da bir asker, deniz karakolunda görev yapan 3 polisi öldürdü. Karakola ateş açan asker gözaltına alındı.
[16s 18d] Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na (COP25) ev sahipliği eden Madrid'de iklim krizine karşı yüz binden fazla kişi protesto yürüyüşü yaptı.
[16s 31d] Fransa'da işçiler, iktidarın emeklilik reformu girişimine karşı hayatı durdurdu. Akademisyen Isabelle Lespinet-Moret "Sendikalar, 1995'ten beri bu kadar büyük bir seferberliği sağlayamamıştı" diyor.
[17s 15d] Hint ve Pasifik Okyanusu'nda yapılan incelemelerde yoğun derecede plastik atık bulundu. Bilim insanları bu atıkların yarım milyon keşiş yengecini öldürdüğünü belirtti.
[18s 14d] İngiltere'de 12 Aralık'ta yapılacak erken seçim öncesinde başbakan Boris Johnson ve ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin adayı Jeremy Corbyn canlı yayında karşı karşıya geldi. Seyirciden gelen "Kapitalizm mi, sosyalizm mi?" sorusunu Corbyn "Sosyalist politikalar, bu ülkedeki en yoksulların hayat kalitesini yükseltmiştir" diye yanıtladı. Johnson ise "Muhafazakar siyaset anlayışı yoksullar için tek yol" dedi.
[19s 11d] ABD Dışişleri Bakanlığı, hacker grubu Evil Corp’un lideri olduğu öne sürülen Maksim Yakubts’un yakalanmasına yardımcı olacak bilgileri getirene 5 milyon dolar ödül verileceğini açıkladı. Bu, ABD tarihinde siber suçlar için biçilen en yüksek miktar olarak tarihe geçti.
[1g 4s 8d] Irak'ın başkenti Bağdat'ta kimliği belirlenemeyen kişilerce göstericilere ateş açılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi.
[1g 6s 26d] ABD'de denizcilik eğitimi verilen donanma üssünde düzenlenen silahlı saldırıda ilk belirlemelere göre üç kişi öldü, sekiz kişi yaralandı. Saldırgan öldürüldü.
[1g 6s 56d] İtalya'da miting yapan Lig Partisi lideri Matteo Salvini, soğuktan koruması için Nutella yemesi önerilince, "Nutella'nın, Türk fındığı kullandığını fark ettim" diyerek bu ürünü kullanmayacağını söyledi.
[1g 7s 27d] Dışişleri Bakanlığı, Fransa’da devam eden geniş çaplı grev ve protestolar nedeniyle Türkiye vatandaşlarına bu ülkeye seyahatleriyle ilgili uyarıda bulundu. Uyarıda, 'güvenlik güçlerinin orantısız müdahaleleri' ifadesi yer aldı.