Macron'un Le Pen korkusu: Paris'teki geçici mülteci kampları boşaltılıyor

Fransa'da sağ oyları kaybetmek istemeyen Emmanuel Macron hükümetinin göçmen politikasını sıkılaştırma kararının ilk hedefi, Paris'in kuzeyindeki bir çadır kamp oldu. 1000'e yakın göçmenin kurdupu kamp bu sabah otobüslerle tahliye edilmeye başlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Emmanuel Macron hükümetinin aşırı sağın baskısı altında göçmen politikalarını sıkılaştırmasının ardından, başkent Paris'te 1000'e yakın mültecinin kaldığı geçici bir çadır kamp tahliye ediliyor.

Paris'in kuzeyindeki Porte de La Chapelle bölgesindeki kamp alanına sabah saatlerinde giden polisler, yüzlerce kişiyi otobüslerle kamptan çıkardı. Göçmenler geçici olarak büyük spor salonlarına taşındı.

LE PEN'E KAYBETME KORKUSU

Macron hükümeti, göçmen karşıtı ve ırkçı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen'in 2022 seçimleri için yapılan anketlerde yükselişe geçmesinin ardından, göçmen politikalarını katılaştırma kararı almıştı. Fransa Başbakanı Edouard Philippe dün yaptığı açıklamada, çadır kampların kapatılacağını, göçmen işçilere yıllar sonra ilk kez kota getirileceğini ve sığınmacıların faydalanmasına izin verilen sağlık hizmetlerinin kısıtlanacağını duyurmuştu.

SOSYALİST BELEDİYE BAŞKANINDAN ELEŞTİRİ

Fransız hükümetinin yükselen göçmen karşıtlığı karşısında sağ oyları kaybetmemek için attığı bu adım tepki çekti. Paris'in Sosyalist Partili Belediye Başkanı Anne Hidalgo, kentteki çadır kampın boşaltılması karşısında, Macron hükümetini sığınmacı ve mültecilere yeterli imkan ve yardımı sağlayamadığı konusunda uyardı. Kamp alanını ziyaret eden Hidalgo, "En azından bugün, organize ve onurlu insani çözümler bulmamız gerektiğine dair bir mesaj vermiş olduk" ifadelerini kullandı.

Paris ve Seine-Saint-Denis'in kuzeyinde 3 binden fazla sığınmacı sokakta yaşıyor. Resmi belgeleri olan mülteciler ise kalacak yer bulamıyor. Radyo kanalı France Info'ya konuşan bir mülteci, "Durum çok kötü. Sokakta uyuyorum, bazen yemek yiyorum, bazen yemiyorum" dedi.

Öte yandan, Paris'in kuzeyinde mülteci ve sığınmacıların kendi imkanlarıyla yaptıkları, resmi olmayan kampların sayısı da artıyor. 30'dan fazla kamp alanını boşaltılsa da, her seferinde yüzlerce insan kendi imkanlarıyla bu alanları tekrar doldurmak zorunda kalıyor.

Bölge Valisi Michel Cadot ise "Bu kampların oluşmasını engellemek için alanlarda devamlı polis kontrolleri başlayacak" dedi. Cadot, kampların polisler tarafından boşaltılmasını 'devletin kamusal alanı geri kazanması' olarak tanımladı. (DIŞ HABERLER)