Mülteci gemisi Kos adasına yanaştırılmadı

Komşu Yunanistan’da mülteci ve göçmenleri hedef alan saldırılar bitmek bilmiyor. Ege adalarındaki ve Kuzey Yunanistan’daki saldırılara bir yenisi eklendi. Yerel halkın şiddet gösterisi sonucu Kos adasına bir mülteci gemisinin yanaşması engellenirken, ada belediyesi artık başka mülteci kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın Meis adasından Kos Adası'na 48 mülteci ve göçmeni taşıyan gemi yerel belediyenin ve halkın saldırısına uğradı. Kos Belediyesi'ne ait iş makinelerinin de kullanıldığı, az bir zaman içerisinde büyüyen olaylar neticesinde, daha güzel bir gelecek arayan insanları taşıyan geminin Kos'a yanaşmasına izin verilmedi.

GEMİ YANAŞTIRILMADI

Efimerida ton Sintakton gazetesinde yer alan habere göre, 48 kişi Kos Adası'ndaki mülteci ve göçmen kabul merkezinde kayıt altına alınmak üzere polis eşliğinde Kasterolizo Adas'ından Kos’a nakledilmek istendi. Kos'taki mülteci ve göçmen kabul merkezinin kapasitesinin dolu olmasını fırsat bilen yerel yönetim mensupları ile halk, adanın limanında şiddet gösterisi ile mülteci ve göçmenleri taşıyan geminin yanaşmasını engelledi.

YUNANİSTAN GENELİNDE ARTAN IRKÇILIK DALGASI

Son bilgilere göre Kos Adası'ndaki işlemlerden sonra 48 kişi başkent Atina dolaylarına nakledilecekti. Ancak şiddet olayları nedeniyle hükümetin planı istenildiği gibi uygulamaya sokulamadı. Yunanistan yasalarına göre, ülkeye düzensiz şekilde giren insanlar giriş noktalarında kayıt altına alınmak zorunda. Bu işlemi gerçekleştirmek isteyen makamlar, geçtiğimiz saatlerde Yunanistan genelinde artan milliyetçi ve yabancı karşıtı dalganın Kos'taki tezahürü ile yüzleşmek durumunda kaldı.

BELEDİYE BAŞKANI MUHTIRA GÖNDERDİ

Olayların kısa zamanda büyümesi üzerinde Kos Belediye Başkanı Theodosis Nikitaras, telgraf yolu ile Atina’daki merkezi hükümete bir muhtıra gönderdi. Nikitaras, merkezi hükümete Kos’un artık başka mülteci ve göçmen kabul etmeyeceği ve bunun için her türlü eyleme başvuracağı uyarısında bulundu ve hükümetten geri adım atmasını talep etti.