Charlie Kontrol Noktası'nda 'ABD askeri' üniformalı aktörlere yasak

Berlin'in Soğuk Savaş'ta bölünmesinin simgelerinden Charlie Geçiş Kapısı'nda ABD askeri üniforması giymiş aktörlere yasak getirildi. Bu kişilerin turistlerden fotoğraf için dörder Euro istediği ve para ödemek istemeyenlere kötü davrandığı yolunda şikayetler vardı. Son olarak sivil polisten de para istenince yasak geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Berlin Belediyesi, Soğuk Savaş döneminin ünlü geçiş kapısı "Checkpoint Charlie"de (Charlie Kontrol Noktası) yerel aktörlerin Amerikan askeri üniformaları içinde turistlerle fotoğraf çektirmesini yasakladı. Belediye, Dance Factory adlı ajansın 20 yıllık iznini iptal etti.

Kararın, aktörlerin turist gibi davranan sivil polis memurlarından fotoğraf çektirmek için para istemesi üzerine alındığı açıklandı. Bu kişilerin turistlerden fotoğraf çektirmek için dörder Euro istediği ve para ödemek istemeyenlere kötü davrandığı yolunda şikayetler vardı. Aktörler ise sadece bağış kabul ettiklerini öne sürüyor.

CHECKPOINT CHARLIE NEDİR?

Burası, Soğuk Savaş döneminde Berlin'deki üçüncü geçiş kapısıydı. Charlie ismi, Nato'nun fonetik alfabesindeki "C" harfinden geliyor. Diğer kapıların adı Alfa ve Bravo'ydu.

Charlie Kapısı, Batı Berlin'deki Amerikan Bölgesi'ni Sovyetler'in kontrolündeki Doğu Almanya'ya bağlıyordu. Ekim 1961'deki Berlin Krizi sırasında Rus ve Amerikan tankları bu kapıda 16 saat boyunca karşı karşıya geldi. Kriz, Doğu Alman muhafızlarının opera izlemek için Doğu Berlin'e geçmeye çalışan bir Amerikalı diplomatın belgelerini kontrol etmek istemesi üzerine çıkmıştı.

Soğuk Savaş'ın ve Berlin'in bölünmesinin en önemli simgelerinden biri olan kapı, Berlin Duvarı'nın yıkılması ve iki Almanya'nın birleşmesinden sonra turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri haline geldi.

Mitte semtinde bulunan Checkpoint Charlie, 1961'den 1990'a kadar sadece İttifak güçleri askerleri, diplomatlar ve yabancıların geçişleri için kullanılıyordu.

Geçiş kapısı, 1989'da yıkılan Berlin Duvarı'nı ziyaret eden turistlerin en çok ilgi gösterdiği noktalardan biri. Bölgede sahte Kızıl Ordu kürk şapkaları, gaz maskeleri ve Berlin Duvarı'nın küçük parçaları satılıyor. Ancak birçok Berlinli bölgenin "Disneyleştirilmesinden" rahatsızlık duyduğunu söylüyor. 2015'te de Roma Belediyesi, yerel aktörlerin Romalı asker kılığında turistlerle fotoğraf çektirmesini yasaklamıştı. (BBC Türkçe)