Almanya'da 'eşcinsellik onarım terapisi' yasaklanıyor

Almanya, 'eşcinsellik onarım terapisini' yasaklıyor. Hâlâ birçok ülkede uygulanan, etkinliği kanıtlanmamış olan ve büyük tepki çeken 'terapi'nin depresyon, anksiyete ve yüksek intihar riskine yol açtığı biliniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya, 'eşcinsellik onarım terapisini' yasaklamaya hazırlanıyor. Sağlık Bakanı Jens Spahn tarafından açıklanan yasa tasarısı 18 yaşından küçük kişiler için bu 'terapinin' yasaklanmasını öngörüyor. 'Terapiye' yetişkinlerde ise sadece belirli koşullarda izin verilecek. Bunun için söz konusu kişinin 'kandırılmadığı, zorlanmadığı ve tehdit edilmediğinin kanıtlanması' şartı aranacak. 16-18 yaş arasındaki kişilerde ise 'terapi görecek' kişinin riskleri ve olası sonuçları anlayabilecek durumda olduğuna ilişkin kanıt istenecek. Bu 'terapi' dini liderler ve psikoterapistler tarafından uygulanıyor. Ülkede her yıl bin kişinin 'terapi' gördüğü belirtiliyor.

Tasarıda yasayı ihlal edenlerin para ve bir yıla kadar hapis cezası alması öngörülüyor. Kendisi de eşcinsel olan Sağlık Bakanı Spahn, Alman yayın kuruluşu RND'ye LGBTi+'nın bir hastalık olmadığını, bu nedenle tedavi de gerektirmediğini söyledi. Spahn, "Bu yasa eşcinselliği yüzünden sıkıntı çeken kişilere hiçbir sorunları olmadığı mesajını gönderecek" dedi.

Uzmanlar, etkinliği kanıtlanmayan 'terapinin' depresyon, anksiyete ve yüksek intihar riskine yol açtığında hemfikir.

'ONARIM TERAPİSİ' NEDİR?

'Onarım terapisi' adı verilen yöntem, heteroseksüellik dışında kalan cinsel yönelimlerin bir 'akıl hastalığı sonucu ortaya çıkan semptomlar' olduğu iddiasına dayanır. 'Terapi'de kullanılan yöntemler arasında kimyasal hadım, elektroşok, lobotomi, psikocerrahi, hormon tedavileri yer alıyor. (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)