Amazon'da suikast: 'Bolsonaro'nun elinde yerli kanı var'

Jair Bolsonaro'nun popülist yönetiminde çevrecilerin giderek daha fazla hedef alındığı Brezilya, bir çevre koruyucusunun ve yerli liderinin Amazon'da başından vurularak öldürülmesiyle sarsıldı. Ülkedeki yerli gruplarının şemsiye örgütü APIB isyan etti: Hükümetin elinde yerli kanı var. Yerlilerin bölgesindeki şiddetin tırmanması, Bolsonaro'nun nefret dolu konuşmalarının ve halkımıza karşı attığı adımların doğrudan sonucu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 20'li yaşlarının sonunda, yerli bir çevre koruma görevlisiydi. Brezilya'nın en büyük yerli gruplarından Guajajaraların bir lideriydi. 'Ormanın Koruyucuları' adlı sivil toplum kuruluşunda, Amazon Ormanı'nda yasadışı ağaç kesilmesine karşı ve yerli halkların korunması için çalışıyordu. Fakat yasa dışı ağaç kesen kişilerce ormanda pusuya düşürüldü, başından vurularak öldürüldü.

Jair Bolsonaro'nun devlet başkanlığında çevrecilerin giderek daha fazla hedef alındığı, Amazon'da yasadışı kerestecilik çetelerine karşı devlet kontrolünün yumuşadığı Brezilya, tanınmış çevre eylemcisi Paulo Paulino Guajajara'nın öldürülmesiyle sarsıldı. Paulo Paulino Guajajara, Maranhao eyaletinde ormanda birlikte görev yaptığı arkadaşı Tainaky Tenetehar'la birlikte pusuya düşürüldü. Kendisi başından vurularak öldürülürken, arkadaşı da saldırıda yaralandı.

FEDERAL POLİS İNCELEYECEK

Bolsonaro'nun popülist hükümetinin yönetiminde işlenen bu son cinayet, yerlilere ve Amazon koruyucularına karşı şiddet sarmalında yeni bir perde açmış durumda. Adalet Bakanı Sérgio Moro olayı federal polisin incelediğini belirtip sorumluları adalet önüne çıkaracaklarını açıklasa da, yerli hakları savunucuları ve çevreciler tepkili.

'BOLSONARO'NUN NEFRET DOLU KONUŞMALARININ DOĞRUDAN SONUCU'

Ülkedeki yerli gruplarının şemsiye örgütü olan ve 900 bin yerliyi temsil eden APIB, Bolsonaro hükümetinin yanıtlaması gereken sorular olduğu belirterek meydan okudu. APIB, "Bolsonaro hükümetinin elinde yerli kanı var. Yerlilerin bölgesindeki şiddetin tırmanması, Bolsonaro'nun nefret dolu konuşmalarının ve halkımıza karşı attığı adımların doğrudan bir sonucu" açıklaması yaptı. İzole yerlerde yaşayan yerlilerin haklarını savunan Survival International örgütü ise yakın zamanda en az üç korucunun ve ailelerinin öldürüldüğüne dikkat çekti.

DEVLET YETERSİZ KALDIĞI İÇİN ORMANI KENDİLERİ KORUYORLARDI

Ormanın Koruyucuları isimli grup 2012 yılında, 20 bin nüfusu olan Guajajaras yerlilerince, atalarından miras kalan bölgeyi yasadışı kerestecilik çetelerinden korumak amacıyla kurulmuştu. Grup, Amazon bölgesinin doğusunda, resmen hükümet koruması altında olsa da pratikte kerestecilerin istilasına maruz kalan bölgede silahlı devriye atıyor ve kerestecilerin yasadışı kamplarını ortadan kaldırıyordu. Yıllar içinde çok sayıda düşman da edinmişlerdi. Öldürülen Paulo Paulino Guajajara'nun da geçmişte bölgeyi yağmalamak isteyen çetelerden birkaç kez tehdit aldığı belirtiliyor.

Bolsonaro'nun hükümetiyse, iktidara geldiği günden bu yana Amazon Ormanı'nında yasadışı keresteciliğe göz yummakla suçlanıyor. Hükümetin ormanı imara açma yönündeki açıklamaları da sadece ülke içinde değil, dünya çapında tepki çekmişti. (DIŞ HABERLER)