Soykırım oylamasında çekimser oy verdi: Siyasi mücadelede sopa olarak kullanılmamalı

ABD'de göçmen bir siyasetçi olarak sık sık ayrımcılığa maruz kalan Demokrat Partili Ilhan Omar, Temsilciler Meclisi'nin soykırım tasarısına çekimser oy verdi. Omar, "Soykırımın tanınması, siyasi bir mücadelede sopa olarak kullanılmamalıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Temsilciler Meclisi Türkiye'nin Suriye'deki harekatına tepki olarak Türkiye'ye karşı iki ayrı kararı kabul ederken, Demokrat Parti'nin kadın vekillerinden Ilhan Omar 1915'i Ermeni Soykırımı olarak tanıyan tasarı için çekimser oy kullandı.  Omar, "Soykırımın tanınması, siyasi bir mücadelede sopa olarak kullanılmamalıdır" dedi.

Omar, konuyla ilgili yazılı açıklamada, "Özellikle etnik temizlik ve soykırım gibi insan hakları ihlalleri için hesap verebilirliğin önem taşıdığına inanıyorum. Ancak, hesap verilebilirlik ve soykırımın tanınması, siyasi bir mücadelede sopa olarak kullanılmamalıdır. Bu, jeopolitiğin 'itme-çekme' politikası dışında, akademik mutabakata dayalı olarak yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Göçmen bir siyasetçi olan Omar, "İnsanlığa karşı işlenen tarihsel suçların gerçek kabulü, hem 20. yüzyılın en şiddetli soykırımlarını, hem de köle ticareti gibi daha önceki toplu katliamları ve bu ülkede yüz milyonlarca yerli insanın hayatını alan Kızılderili soykırımını da içermelidir. Bu yüzden çekimser oy verdim" dedi. (Sputnik)