'Dayatılmış anayasayı müzakere etmeyeceğiz'

Suriye Anayasa Komitesi'nin Cenevre'de yarın ilki düzenlenecek toplantısı öncesi Komite üyelerinden Firas Halidi, "dayatılmış bir anayasa taslağını müzakere etmeyeceklerini" söyleyerek "Suriye için halkın tümüne hitap eden özgün bir anayasa hazırlayacaklarını" ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre'nin Cenevre kentinde yarın yapılacak Suriye Anayasa Komitesi toplantısı öncesinde taraflar ön görüşmeler gerçekleştirirken, Komite içindeki muhalefet üyelerinden Firas Halidi yaptığı açıklamada, "dayatılmış bir anayasa taslağını müzakere etmeyeceklerini, Suriye için halkın tümüne hitap eden özgün bir anayasa hazırlayacaklarını" söyledi.

KARMA SİSTEM ÜZERİNDE DURULUYOR

ABD'nin de aralarında olduğu 15 Batı ülkesi, süreç boyunca gerektiği hallerde çeşitli baskı araçları da kullanarak anayasa yapım sürecine destek vereceklerini vurguladı. Kaynaklara göre, ABD'nin başını çektiği küçük grup, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında belirlendiği üzere, anayasa yazımının akabinde seçimlerin yapılmasını ve geçiş hükümeti kurulmasına ağırlık veriyor.

Komite'de yer alan 150 kişi içindeki 50 kişilik muhalefet heyeti, başkanlık, parlamento ve karma olmak üzere, Suriye'nin yönetiminde söz konusu olacak üç sistem için de ayrı ayrı taslaklar hazırlıyor. Muhalifler, yetkilerin eşit şekilde dağılacağı karma sistemin daha uygun olacağı görüşünü savunuyor.

'HALKIN TÜMÜNE HİTAP EDEN ÖZGÜN ANAYASA'

Anayasa Komitesi içindeki muhalefet üyelerinden Firas Halidi, dayatılmış bir anayasa taslağını müzakere etmeyeceklerini, Suriye için halkın tümüne hitap eden özgün bir anayasa hazırlayacaklarını söyledi.

Halidi, "Şimdiye kadar Suriye halkının beklentilerini karşılamak için birçok zorlukla mücadele ettik. Şimdi adalet ve eşitlik sağlayacak anayasayı ortaya çıkarmak için buradayız. Hazırlıklarımızı hedeflerimiz doğrultusunda sürdürüyoruz." diyen Halidi, Komite'nin siyasi geçiş sürecinin bir parçası olduğunu vurguladı.

Siyasi çözümün yol haritasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararınca belirlendiğini anımsatan Halidi, "Heyetimizin amacı siyasi geçiştir. Bunun birkaç aşaması var. Anayasa, bunlardan yalnızca biri. diye konuştu.

Halidi, heyetin herhangi bir taslak üzerinde çalışıp çalışmadığının sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"Şu ana kadar bize böyle bir şey ulaşmadı. Hiçbir tarafın bize böyle hazır bir taslağı iletmesine de izin vermeyiz. Bu anayasa Suriye halkını ilgilendiriyor. Komite de Suriye halkının farklı kesimlerini temsil ediyor. Biz Suriye halkının bütün kesimine hitap edecek özgün bir anayasa hazırlayacağız." (CENEVRE/AA)