Yunanistan'da mültecilerin yolu kesildi, çevik kuvvet devrede

Yabancı karşıtlığının yükselişe geçtiği Yunanistan'da, sağcı bir grup Selanik'e götürülen mültecilerin yolunu kesti. Protestocuların baskısı altındaki yerel otelciler mültecileri otellerine kabul etmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da yabancı karşıtı dalga son haftalarda vites yükseltiyor. Yunan basınına yansıyan son bilgilere göre yetkililer son olarak, yerel sakinlerin mültecilerin otellere yerleşmelerine şiddetle karşı çıkmaları sonrasında, yaklaşık 400 mülteciyi ülkenin kuzeyindeki küçük bir sahil köyünde barındırma projesinden vazgeçmek zorunda kaldı.

YABANCI KARŞITLARI YOK KESTİ, OTEL KAPATTI

Sisam'daki kalabalık bir kamptan anakaraya transfer edilen mülteciler, sekiz otobüsle Selanik'in kuzeydoğusunda Vrasna köyüne gönderildi. Mülteciler köyün eteklerine ulaştıklarında, karşılarında yollarını tıkayan protestocuları buldular. Protestocuların baskısı altındaki yerel otelciler mültecileri otellerine kabul etmedi ve olayların büyümesi üzerine bölgeye çevik kuvvet birimleri gönderildi.

BELEDİYE BAŞKANI YABANCI KARŞITLARINA SAHİP ÇIKTI

Volvi belediye başkanı Diamantis Liamas büyüyen olaylar karşısında aşırı sağcı grupların kışkırttığı yerel halkın yanında saf aldı. Belediye başkanı olaylarla ilgili olarak şu açıklamada bulundu: “Yetkilileri, Vrasna'ya daha fazla insan getirmemeleri konusunda uyardık çünkü yerel halk öfkeli. Bizi dinlemediler. İlk başta gergin bir durum hasıl oldu. Sonrasındaysa otobüsler geldiğinde oteller kapandı.”

HÜKÜMET GERİ ADIM ATTI

Olayların kontrol dışına çıkma eğilimi göstermesi ve mültecilerin saldırı dalgası ile karşı karşıya kalması neticesinde, Yunanistan makamları apar topar mültecileri taşıyan otobüsleri Halkida kasabasına yönlendirdi. Bu şekilde mültecilerin yolculuğu en az sekiz saat uzamış oldu. Hadisenin yaşandığı noktanın yer aldığı bölge şu ana dek 2 bin mülteci ve göçmene ev sahipliği yapıyor.

GEÇEN HAFTA DA SALDIRI GERÇEKLEŞTİ 

Yunanistan’da geçtiğimiz hafta da Ege Adalarında mülteci ve göçmenlere destek ve yardım sunan gönüllüler saldırıya uğramış, gönüllülerin açık denizde bekleyen gemiye ulaşımı taşlı saldırı ile engellenmişti. Olayın gerçekleştiği noktaya ulaşan polis ise saldırıyı düzenleyenlerin yerine gönüllüleri polis merkezine taşımıştı.

HÜKÜMETİN YENİ KARARI 

Temmuz aylarında iktidara gelen muhafazakar Yeni Demokrasi Yunanistan Adalarındaki göçmen ve mülteci sorununu bir nebze hafifletmek için bir kısım insanı ülkenin iç kesimlerine kaydırma kararı almıştı.

'BİR BEBEK MÜLTECİ HAYATINI KAYBETTİ'

Yunanistan medyasının yeni geçtiği bir habere göre üç yaşındaki bir çocuk, mültecileri taşıyan bir lastik botun Kos yakınlarında sahil güvenlik botu ile çarpışması neticesinde hayatını kaybetti. Olayda altı insan yaralandı.

Olayın yaşandığı esnada sahil güvenlik gemisi, Kos'un doğusunda düzenli bir sefer gerçekleştiriyordu. Olaya tanıklık eden sahil güvenlik görevlisine göre, ışığı yanmayan sandal ile çarpışma sonrasında, 34 yolcunun tümü denize düştü. Çarpışmadan sonra da suya düşen 28 yaşındaki bir adam, adanın doğusunda devam eden arama kurtarma operasyonunda bulundu. Kurtarma ekipleri şu an 26 yaşındaki bir erkeği arıyor.

YARALANANLAR KOS'TAKİ HASTANEYE TRANSFER EDİLDİ

Bölgedeki Avrupa Birliği sınır güvenlik devriyesi Frontex gemisi, başlangıçta 31 kişiyi kurtardı. Kurtarma çalışmalarını üç Yunan sahil güvenlik botu, bir Süper Puma helikopteri ve özel bir tekne de katıldı. Bir Donanma sualtı birimi de bölgeyi araştırıyor.