ABD'den Türkiye'ye 'savaş suçu' ithamı

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'nin harekatı sırasında işlendiği öne sürülen savaş suçları hakkında "Sorumluluk sahibi olanların hesap vermesi gerekir; birçok vakada bu, Türkiye hükümeti olur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanı Mark Esper Türkiye'nin Suriye'de savaş suçu işlemiş olabileceğine inandığını söyledi. Suudi Arabistan'a dün yaptığı ziyaret sırasında CNN televizyonuna bir mülakat veren Esper'e "Barış Pınarı Harekâtı"na katılan Suriyeli milislerin yargısız infaz ve işkence yaptığına dair iddialar soruldu.

"Haberleri ben de gördüm, bunları izlemeye çalışıyoruz" diyen Esper "Bunlar korkunç ve eğer doğrularsa - ki ben doğru olduklarını varsayıyorum - bunlar savaş suçlarıdır" dedi.

Esper "Sorumluluk sahibi olanların hesap vermesi gerekir; birçok vakada bu, Türkiye hükümeti olur" ifadelerini kullandı. Esper, "Bunların olmasına izin veremeyiz" diye konuştu.

Esper geçen hafta yaptığı açıklamada da Türkiye'nin Suriye'deki "muhtemel savaş suçlarından" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "tam olarak sorumlu olduğunu" savunmuştu.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de dün Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde, “Türkiye destekli ve Türkiye komutasında bulunan muhalif güçlerin en az bir kere savaş suçu işlediklerini söyleyebiliriz. Türkiye’den bu konuda açıklama talep ettik” demişti.

AF ÖRGÜTÜ'NÜN RAPORU

Uluslararası Af Örgütü, Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefiki Suriye Milli Ordusu'na (eski adıyla Özgür Suriye Ordusu) bağlı milisleri Suriye'nin kuzeydoğusunda ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğunu ve savaş suçu işlediğini iddia etmişti. Örgütün hazırladığı raporda bölgede "Meskûn yerlere keyfi saldırılara ilişkin yoğun kanıtlar" olduğu ifade edilmişti.

TÜRKİYE KOMİSYON KURDU

Türkiye ise bu iddiaları reddeden bir açıklama yapmıştı. 20 Ekim Pazar günü yapılan açıklamada, "Sözkonusu asılsız iddiaları, Suriye’den kaynaklanan ve ulusal güvenliğimize kasteden terör tehdidine karşı mücadelemize karşı başlatılan karalama kampanyasının parçası olarak değerlendiriyoruz" denilmişti.

Açıklamada ayrıca "Harekâta destek veren Suriye Milli Ordusu'nun, kendi unsurlarının neden olduğu iddia edilen sivil zayiat vakalarını incelemek üzere bir Soruşturma Komisyonu kurduğunu bu vesileyle hatırlatmakta fayda görüyoruz" ifadelerine yer verilmişti. (DW Türkçe, DIŞ HABERLER)