'Joker' Yunanistan'ı karıştırdı: Muhafazakâr hükümet hedef tahtasında

Tüm dünya ile beraber Yunanistan’da gösterime sunulan Joker filmi, komşu ülkede derin toplumsal ve siyasi çalkantılara yol açtı. Muhafazakar Yeni Demokrasi iktidarına yakın çevreler, 1930’lu yıllarda iktidarda olan cuntanın kanunlarını devreye sokarak reşit olmayanların Joker filmini engellemeye çalıştı. 20'ye yakın kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVARYunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre, dün Atina’nın en büyük sinema salonlarından birine polis baskını düzenlendi. Bir ihbarı değerlendiren polis, Joker filminin gösteriminde reşit olmayan kişilerin olduğunu belirledi ve onları zorla sinema salonundan uzaklaştırmaya çalıştı.

İlk başta polisin hükümetin devreye girmesi sonucunda bu girişime yeltendiği bilgisi gündeme yansısa da, daha sonra hükümet çevreleri bu iddiaları yalanladı. Ancak bu yalanlama muhalefet sıralarında ve toplumun geniş kesimlerinde yükselen tepki dalgasının önüne geçemedi. Birçok kesime göre yeni gelişmenin merkezinde geçtiğimiz haftalarda “Gençlik milli ve manevi değerleri hatırlamalı” çıkışı yapan yeni hükümetin iktidar hırsı yer alıyor.

BAKANLIK ŞİKAYETİ ÜZERİNE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hükümetin tüm yalanlamalarına rağmen, Yunanistan’ın en büyük gazetelerinden biri olan Efimerida ton Sintakton, Atina’daki Aello Sineması'ndaki baskının Kültür Bakanlığı'nın iki çalışanının şikayeti üzerine gerçekleştirdiğini vurguluyor.

Yoğun tepki dalgası karşısında Kültür Bakanlığı'nın iki çalışanı, ihbarın yüksek mevkilerden gelen talimat üzerine gerçekleştirildiğini iddia etti. Kültür Bakanı Lina Mendoni ise tüm iddiaları reddediyor.

20'YE YAKIN GÖZALTI

Yunanistan polisi, olayla ilgili olarak yaklaşık 20 reşit olmayan kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanlar daha sonra ebeveynlerine teslim edildi. Polis ayrıca sinema işletmecisi hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Gözaltılar ve suç duyurusu 1930’lu yılların ikinci yarısında Yunanistan’da iktidarda bulunan askeri cuntanın bir kanununa dayandırıldı.

TEPKİLER SORUŞTURMAYI GETİRDİ

Konu ile ilgili olarak toplumun ve siyasi çevrelerin tepkileri dinmek bilmiyor. Eski Başbakan Aleksis Çipras da dille hükümetin yeni uygulamasını sert bir eleştirdi. Kiryakos Miçotakis Hükümetinin Vatandaşları Koruma Bakanı Mihalis Hrishoidis de yeni uygulamaya karşı çıktı. Yunanistan Polisi Hrisohoidis’in bakanlığına bağlı.

Atina’nın göbeğinde yaşanan olay, Syriza ve Değişim Hareketi gibi muhalefet partilerince de sert bir dille kınandı. Son kınama dalgası karşısında, Kültür Bakanlığı soruşturma başlattığını açıkladı.

Etiketler Yunanistan joker