ABD'den Suriyeli Kürtlere üstü kapalı 'petrol' teklifi

Türkiye'nin Suriye harekatı nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump'la ters düşen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham: Haftasonu Trump'la görüştüm, daha iyimserim. Suriyeli Kürt güçleriyle petrol sahalarını modernize edecek bir girişimde bulunabiliriz. Petrol geliri de Kürtlere kalabilir. Trump alışılmış kalıpların dışında düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararını eleştiren ve Türkiye'ye karşı yaptırım tasarısı hazırlayan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham 'çark etti'. Graham, hafta sonunda Trump'la yaptığı sohbetin ardından artık 'tarihi çözümlerin mümkün olduğuna' inandığını söyledi. Graham, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde hava gücünü koruyabileceğini ve Washington'ın Kürtlerle petrol ortaklığı yapabileceğini öne sürdü.

Fox News kanalına konuşan Graham, Trump'la sohbetinin ardından hem Türkiye'nin hem Kürtlerin güvenliğini garantiye alan, aynı zamanda IŞİD üyelerinin kontrol altında tutulduğu bir çözüm konusunda iyimserliğinin arttığını söyledi. Graham, "Kartlarımızı doğru oynarsak Suriye'de yıllardır elimizden kaçan tarihi çözümlerin bazılarına ulaşabileceğimiz konusunda giderek daha iyimserim" dedi.

'AMERİKAN HAVA KORUMASI MÜMKÜN'

Graham'ın bu iyimserliğine gerekçe olarak, Trump'ın kendisiyle sohbetinde söz ettiği ama sahada hayata geçirilmesi zor görünen iki öneriden dem vurması dikkat çekti. ABD'li senatör Trump'ın, 'uluslararası güçlerin koruduğu askersiz bir bölge üzerinde Amerikan hava gücünü kullanmaya hazır olduğunu' söyledi. Graham, hava gücünün bu şekilde kullanılması halinde cezaevlerindeki IŞİD militanlarının kaçmasının engellenebileceğini öne sürdü.

'PETROL GELİRİ KÜRTLERE KALABİLİR'

Dahası Graham, ABD'nin uzun zamandır ittifak içinde olduğu Suriyeli Kürt güçlerle 'Suriye'nin petrol sahalarını modernize edecek bir girişimde bulunabileceğine', petrol gelirinin de Kürtlere kalabileceğine inandığını söyledi. Cumhuriyetçi senatör, Trump'ın Suriye petrolleri konusundaki tavrı için "Alışılmış kalıpların dışında düşünüyor" dedi.

'SDG İLE ORTAKLIK DEVAM EDEBİLİR'

Graham, "Başkan Kürtlerin yaptıklarını takdir ediyor. IŞİD'in geri dönmemesini garanti etmek istiyor. IŞİD'in dirilmemesini garantilemek için Suriye'nin doğusunda Kürtlerle ortaklığa devam etmemizi bekliyorum" ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper de bugün yaptığı açıklamada, petrol sahalarının yakınlarında bulunan Amerikan askerlerinin henüz çekilmediğini açıklamış, bu askerlerin Suriye'de kalma ihtimalinin bulunduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ABD: Suriye'nin petrol bölgelerindeki askerlerimiz şu an çekilmiyorABD: Suriye'nin petrol bölgelerindeki askerlerimiz şu an çekilmiyor