Mass: Silahların susması iyi oldu

Türkiye ile ABD arasında Suriye harekatı konusunda varılan uzlaşmayı Alman hükümeti memnuniyetle karşıladı. Almanya resmi makamlarından yapılan açıklamada “Türkiye’ye yönelik silah ihracatında sert siyasetin geçerliliğini koruyacağının” altı çizilirken, Dışişleri Bakanı Heiko Maas, harekata 5 gün ara verilmesine “silahların susması iyi oldu” tepkisini verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri operasyonu durdurmasına Almanya'dan olumlu tepkiler geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Cuma günü Berlin’de Bangladeş Dışişleri Bakanı Abdul Kalam Abdul Momen ile görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada “silahların susmasının iyi” oldu açıklamasını yaptı.

Maas, “Bu açık kalan bir çok sorunun diyalog içinde barışçıl yöntemlerle çözülme fırsatı veriyor, ama bunun için bütün tarafların samimi bir şekilde hazır olmasına ihtiyacımız var” ifadesini kullandı. Bu konuda Almanya ve Avrupa Birliği’nin tutumunda değişiklik olmadığının altını çizen Maas, “Daha önceden olduğu gibi askeri operasyonu son erdirmesini, silahlı güçlerini geri çekmesini ve uluslararası insancıl hukuka saygı göstermesini Türkiye’den önemle talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'YE SİLAH İHRACATINDA SERT SİYASET GEÇERLİ'

Alman hükümetinin Berlin’deki olağan basın toplantısında da Türkiye ile ABD arasında varılan uzlaşma gündeme geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Alman hükümetinin varılan uzlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti, ancak “Türkiye’ye yönelik silah ihracatında sert siyasetin geçerliliğini koruyacağını” vurguladı.

'KALICI BİR ATEŞKESE DÖNÜŞMESİNİ ÜMİT EDİYORUZ'

Bakanlık sözcüsü, Suriye’nin kuzeydoğusundaki çatışmalara son verecek, durumun gerginliğini azaltacak ve sivilleri koruyacak her türlü adımın Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından memnuniyetle karşılandığının altını çizdi. Türkiye’nin askeri harekâtının siyasi sonuçlarına ilişkin halen çok sayıda soru işareti bulunduğunu ifade eden sözcü, “Bu ateşkesin kabul edilebilir kalıcı bir ateşkese dönüşmesini ümit ediyoruz. Tartışmalı konuların müzakere yolu ile çözülmesi için bütün tarafların buna istekli olmasına ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

SİLAH SATIŞINA SINIRLAMA GETİRİLMİŞTİ

Türkiye’nin 9 Ekim’de askeri harekâtı başlatmasının ardından Alman hükümeti, Türkiye’ye yönelik silah ihracatında yeni lisans verilmeyeceğini duyurmuştu. (DW)