İddia: ABD Menbic'i Rusya'ya 'elden' teslim edecek

Newsweek dergisine konuşan bir Pentagon yetkilisi, Fırat'ın batısında bulunan Menbic kentini çekilirken Rus güçlerine teslim edeceklerini söyledi. Bazı hazırlıklar yapıldığını anlatan yetkili, "Bu esasında bir devir teslim" dedi. Suriye devlet televizyonu SANA ise Suriye ordusunun Menbic'e girdiğini, halkın askerleri sevinçle karşıladığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin harekatı sonrası Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilme kararı alan ABD'nin, stratejik önem taşıyan ve Ankara'nın hedefindeki yerlerden biri olduğu belirtilen Menbic'i Rusya'ya bizzat devredeceği iddia edildi. Newsweek dergisi haberi üst düzey bir Pentagon yetkilisine dayandırdı.

Haberdeki iddiaya göre, dün itibarıyla Menbic'den 24 saat içinde çekilmeyi planlayan Amerikan askerleri, Rusya'ya hızlı ve güvenli bir devir teslim planlıyor. Buna göre ABD bu adımıyla, kent merkezinde bulunan SDG ile kent kırsalında bulunan Türkiye veya Türkiye destekli ÖSO (yeni adıyla Suriye Milli Ordusu -SMO) arasında çatışma çıkmasını engellemek istiyor.

'RUS GÜÇLERİ HIZLA GEÇİŞ İÇİN YÖNLENDİRİLİYORLAR'

Newsweek'e konuşan üst düzey Pentagon yetkilisi, 'uzun süredir bölgede bulunan Amerikan personelinin Rus güçlerinin güvensiz olan bölgelerden hızla geçişi için yardım ettiğini' söyledi. "Bu esasında bir devir teslim" diyen yetkili, Amerikan personelinin hızla toplanmakta, taşınamayan hassas ekipmanını da yok etmekte olduğunu belirtti.

MENBİC NEDEN ÖNEMLİ?

Fırat'ın batı kıyısında ve Türkiye ile ÖSO'nun kontrol ettiği Cerablus'un hemen güneyinde bulunan Menbic, ABD ile Türkiye arasında uzun süredir anlaşmazlık konusuydu. ABD askerleri kent merkezinde SDG'nin üyesi olduğu Menbic Askeri Konseyi'yle, kent kırsalındaysa TSK ile ortak devriye geziyordu. Türkiye ABD'den kontrolün TSK'ye bırakılmasını uzun zamandır talep ediyor ve Menbic Yol Haritası adı verilen sürecin uygulanmadığını belirtiyordu.

SMO: İLERLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Harekatın başlamasının ve ABD'nin çekilmesi sonrası Kürtlerin Şam'la anlaşmasını ardından, stratejik kentte dün hareketlilik yaşanmıştı. SMO'nun Menbic'e doğru ilerlediği iddiası sosyal medyada hızla yayılsa da iddiaya TSK'den doğrulama gelmemişti. Suriye devlet medyası ise dün ve bugün, Suriye askerlerinin kente girdiği ve Menbiclilerin askerleri sevinçle karşıladığı haberini verdi.

Bununla birlikte, SMO'dan bugün Reuters'a yapılan açıklamada, Menbic'e girenlerin 'Suriye askerleri değil Kürt güçleri olduğu' savunularak, "Menbic'e ilerlemeyi sürdüreceğiz" denildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dün, SDG'nin Menbic'den çıkarılması halinde Türkiye'nin buraya doğru harekete geçmeyebileceğinin sinyalini vermişti. (DIŞ HABERLER)

'Trump hem Erdoğan, hem SDG komutanı ile görüştü''Trump hem Erdoğan, hem SDG komutanı ile görüştü'

Suriye devlet medyası: Suriye ordusu Menbic'e girdiSuriye devlet medyası: Suriye ordusu Menbic'e girdi

Menbic'de ne oluyor?Menbic'de ne oluyor?