İstanbul'a benzetilen seçim: Orban ilk kez yenildi, Budapeşte'yi merkez-sol kazandı

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de belediye seçimlerini muhalefet ittifakın adayı olan merkez solcu Gergely Karácsony kazandı. Otoriter eğilimleriyle eleştirilen Başbakan Viktor Orbán'ın partisi Fidesz, ilk defa bir seçim yenilgisi aldı. Karácsony Budapeşte seçimlerini, İStanbul2daki belediye başkanlığı seçimlerine benzetmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan'ın otoriter eğilimli ve milliyetçi başbakanı Viktor Orbán, 2010 yılında iktidara geldiğinden beri ilk defa bir seçim yenilgisi aldı. Başkent Budapeşte'de belediyenin yönetimi yaklaşık dokuz yol sonra merkez sola geçerken, muhalefet ülkenin 23 büyük kentinin 10'undan galip çıktı.

Budapeşte belediye seçimlerinde muhalefet ittifakının merkez sol adayı Gergely Karácsony galip gelirken, Orban'ın partisi Fidesz'in desteklediği ve 2010 yılından bu yana başkenti yöneten 71 yaşındaki Istvan Tarlos kaybetti.  Karácsony, oylama öncesinde Budapeşte seçimlerini İstanbul belediye seçimlerine benzetmişti.

YEDİ PUAN FARK ATTI

Resmi olmayan sonuçlara göre Karácsony oyların yüzde 51'ini kazanırken, Tarlos yüzde 44 oranında kaldı. Karácsony seçim sonuçlarını 'tarihi' olarak nitelendirip, "Şehri 20. yüzyıldan 21. yüzyıla götüreceğiz, Budapeşte özgür ve 'yeşil' olacak. Avrupa'ya geri döndüreceğiz" ifadelerini kullandı. Merkez solcu lideri Tarlos'un kendisini telefonla arayıp kutladığını da söyledi.

23 BELEDİYENİN 10'UNDA MUHALEFET GALİP

Seçim öncesi anketlerde, başkent Budapeşte dışındaki kentlerde muhalefet için sadece 'hafif kazanımlar' öngörülüyordu. Ancak Orban, 23 büyük belediyenin 10'unu kaybetti. Uzmanlara göre bu seçimler, 2022'deki genel seçim için muhalefet ittifakı adına bir 'sınav' niteliğindeydi. Karácsony de, "Belediye seçimlerindeki kazanımımız, Macaristan'ı değiştirmek için yoldaki ilk adımdı" dedi.

'İSTANBUL, ORBAN REJİMİNE BENZEYEN İKTİDARA KARŞI OY KULLANDI'

Karácsony, Budapeşte seçimlerini İstanbul belediye seçimlerine benzetmesiyle gündeme gelmişti. Seçim öncesinde, "İstanbul, Orbán rejimine benzeyen saldırgan ve özürlükleri bastıran bir iktidara karşı oy kullandı" ifadelerini kullanmıştı.

Macaristan'ın göçmen ve Avrupa karşıtı, sağcı Başbakanı Victor Orban, 2010 yılından iktidarı elinde toplamak ve medyayı bastırmakla eleştiriliyor. Orban, göç hukuku konusunda Brüksel'de de birçok kez karşı karşıya geldi. Orbán'ın partisi Fidesz, yerel seçim sürecinde de göçmen politikalarını hedef aldığı Karácsony'nin 'göreve uygun olmadığını' iddia eden bir kampanya yürütmüştü.

'MUHALİF BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİNİ DURDURMA' TEHDİDİ

Orbán son olarak, kendi partisinin kaybettiği belediyeler ile işbirliğini durdurmakla tehdit etti. (DIŞ HABERLER)