Barış Pınarı Harekatı'nda son gelişmeler: Kamışlı saldırısını IŞİD üstlendi

Barış Pınarı Harekatı üçüncü gününde: Suruç'ta iki sivil kayıp haberi geldi... Dün ölen yedi kişi toprağa verildi... Birecik ve Suruç’un sınır mahalleleri boşaltılıyor... Birleşmiş Milletler Barış Pınarı Harekatı'nın başlatıldığı Rasulayn ve Tel Abyad'ı 100 bin kişinin terk ettiğini açıkladı... Tel Rıfat'ta TSK güçlerinin saldırıya uğradığı açıklandı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Barış Pınarı Harekatı'nın 3. gününde Suruç'a düşen havan mermisi nedeniyle iki sivil yaşamını yitirdi. Dün de sınırın Türkiye tarafına düşen havan mermileri nedeniyle 7 sivil ölmüş, 68 sivil yaralanmıştı. Öte yandan TSK'dan yapılan açıklamada harekatta bugün bir askerin yaşamını yitirdiğini duyuruldu.

:İki sivilin yaşamını yitirdiği Suruç'ta çok sayıda yaralı olduğu bildiriliyor.

KAMIŞLI'DA PATLAMA: IŞİD ÜSTLENDİ

Mardin'in Nusaybin ilçesinin karşısında bulunan Kamışlı'daysa bir patlama meydana geldiği belirtiliyor. Suriye devlet televizyon kanalı El İhbariye'nin haberine göre, SDG kontrolündeki kentin merkezinde bulunan bir restoranın önünde bomba yüklü araçla bir saldırı düzenlendi. El İhbariye'ye göre saldırıda ölenler ve yaralananlar var. IŞİD, haber ajansı Amaq'tan"Kürt savaşçıların hedef alındığı" belirterek Kamışlı'da bomba yüklü araçla yapılan saldırıyı üstlendi.

NUSAYBİN'E HAVAN MERMİLERİ DÜŞTÜ

Nusaybin Yenituran Mahallesi Eski Hamam sokağına havan topları düştü. Düşen havan topları birçok eve isabet ederken, patlama sonucu sokakta bulunan çok sayıda kişi yaralandı. Yaralılar ambulans ve sivil araçlarla Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Mezopotamya Ajansı, hastaneye kaldırılan 2 kişinin öldüğünü duyurdu.

Mardin Valiliği Nusaybin'de meydana gelen saldırı hakkında açıklama yaptı. Mardin Valiliği’nden gelen açıklamada, Nusaybin’deki havan saldırısında 8 sivilin hayatını kaybettiğini, 35 kişinin de yaralandığını duyurdu.

BM: 100 BİN KİŞİ EVLERİNİ TERK ETTİ

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı nedeniyle yerinden olan sivillerin sayısının yaklaşık 100 bine yükseldiğini açıkladı. Harekatın üçüncü gününde BM'den yapılan açıklamada, "İnsani etki şimdiden hissediliyor. Tahmini olarak 100 bin kişi evlerini terk etti" denildi.

Açıklamada, Haseke ve Tal Tamer ile okullara sığınanların sayısının giderek arttığı belirtildi.

.

ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE'NİN SİVİL HASSASİYETİ BİLİNİYOR

Türkiye ise harekat konusunda sivillerle ilgili iddiaları reddediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısında, "Biz daha önce Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarında gördük. Türkiye'ye kimse ders veremez, Türkiye'nin sivil hassasiyeti biliniyor. Lastik yakıp Türkiye bombalıyor diyorlar. Kara propagandalar bizim kararlılığımızı engelleyemez" dedi.

Öte yandan harekata ilişkin olarak Milli Savunma Bakan Hulusi Akar bugün yaptığı açıklamada, bugüne kadar öldürülen SDG'li sayısının 342 olduğunu söyledi. Bakan Akar, “Hedefimiz Fırat'ın doğusunda DEAŞ, PKK/PYD-YPG başta olmak üzere teröristlerin varlığını sonlandırmak ve burada bir barış koridoru tesis ederek ülkemizdeki Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarına, evlerine dönmelerini sağlamaktır” dedi. Yabancı haber ajanslarında yer alan ve SDG'ye dayandırılan açıklamada ise ölen SDG'li sayısının 22 olduğu belirtiliyor.

GAZİANTEP VALİLİĞİ: TSK UNSURLARINA SALDIRI YAPILDI

Harekatın üçüncü gününde Gaziantep Valiliği'nden yapılan açıklamada Tel Rıfat’ta TSK'ya yönelik olarak düzenlenen havan saldırısında 2 askerin yaşamını yitirdiği, 3 askerin de yaralandığı belirtildi. Valilik açıklamasına göre olayda yaralan askerler, Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Kilis Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yaralı askerlerden Yunus Mermer (30) ile Abdulhamit Bilgen (30) tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 3 askerin tedavisi ise sürüyor.

İKİ GAZETECİ YARALANDI

Mardin'in Nusaybin ilçesinde ise harekatı takip eden gazetecilere Kamışlı tarafından keskin nişancı atışı yapıldığı açıklandı. Olayda 2 gazetecinin hafif yaralandığı tedavilerinin olay yerinde yapıldığı belirtildi. Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin açıklamasında, "Barış Pınarı Harekatı'nı takip eden gazetecilerin görevleri gereği çatışma alanları yakınında bulunması doğaldır. Ancak yetkililer gazetecilerin de can güvenliğinden sorumludur. Hem yetkilileri hem de basın yayın kuruluşlarını meslektaşlarımızın güvenliği için acilen önlem almaya, canlı yayın bahanesiyle canları riske atmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. İnsan hayatı değerlidir. Bölgede görev yapan gazeteci meslektaşlarımızın güvenliği ve sağlığı, her tür sıcak haberin önündedir" denildi.

ÖLEN YEDİ KİŞİ TOPRAĞA VERİLDİ

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bir eve isabet eden roket sonucu yaşamını yitiren Fatma Yıldız (47) ve çocukları Leyla Yıldız (16) ile Emine Yıldız'ın (12) cenazesi defnedildi.

Sabah saatlerinde Nusaybin'den Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Ulak köyüne getirilen cenazeler gözyaşları arasında defnedildi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı cenaze törenine, İdil Belediye eş başkanları Songül Erden ve Murat Şen'in yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Urfa Akçakale'de havanlı ve roketatarlı saldırılarda yaşamını yitiren Suriyeli 9 aylık Muhammed Omar ve vergi dairesi gelir uzman yardımcısı Cihan Güneş için Urfa Valiliği bahçesinde tören düzenlendi. Törenin ardından Cihan Güneş'in cenazesi memleketi Manisa'nın Salihli ilçesine gönderilmek üzere Havalimanı'na gönderildi. Muhammed Omar'ın cenazesi ise Akçakale Mezarlığı'nda defnedildi.

Urfa Ceylanpınar'da havanlı ve roketatarlı saldırılar sırasında ekmek almak için fırına giderken yaşamını yitiren 11 yaşındaki Mazlum Güneş Siverek'te toprağa verilirken, saldırılarda yaralanan ve kaldırıldığı Ceylanpınar Devlet Hastanesinde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Elif Terim de Semerkand Camisi'nde düzenlenen törenin ardından mahalle mezarlığında toprağa verildi.

BİRECİK VE SURUÇ'TA SINIR MAHALLELERİ BOŞALTILIYOR 

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük operasyonu üzerine tüm sınır hattına yayılan çatışmalar şiddetlendi. Urfa'nın Suruç ilçesine bağlı sınır mahallesi olan Çaykara'ya (Mehser) düşen havan topu ile 2 kişinin yaşamını yitirmesi ardından Suruç Kaymakamlığı'nda oluşturulan kriz masası tarafından sınırdaki mahallerin boşaltılması kararı alındı. Bu kapsamda sınırda bulunan Fıstıklı (Kersan), Kesmecik (Kêsme), Karaca (Sêwidi), İzci (Şopık), Günebakan (Hênerk), Çaykara (Mehser), Mizaynter, Yumurtalık (Boyde), Düzekan, Ataklar (Cengok), Kuzulkuyu, Balaban, Kızılkuyu Mahalleleri’nin de aralarında bulunduğu sınır mahallelerinin camilerinde yapılan anonslar ile mahallerin boşaltılması, aksi durumda yaşanacak can kayıplarından sorumlu olunmayacağı aktarıldı.

Birecik ilçesi sınırdaki Konak, Ziyaret, Zeri, Aşme, Göktepe Mahalleleri'nde de camiden anons geçilerek, yurttaşların evlerini boşaltması istendi.

Mahallelerde birçok yurttaşın evlerini ve ahırlarındaki hayvanlarını bırakmadığı öğrenildi.

ELEKTRİKLER KESİLDİ

Öte yandan sınır hattındaki köylerin tamamının elektriği kesildi. (DIŞ HABERLER/HABER MERKEZİ)