İddia: Trump 2017'de Zarrab davasının düşürülmesini istedi

Türkiye'nin Suriye'deki harekatının önünü açtığı için iç kamuoyunda eleştirilen ve Türkiye'yle yakın ilişkileri sorgulanan ABD Başkanı Donald Trump hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Trump 2017 yılında, Reza Zarrab davasının düşürülmesi için dönemin dışişleri bakanı Rex Tillerson'a baskı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki harekatının önünü açması nedeniyle iç kamuoyunda eleştirildiği bir dönemde, Ankara'yla ilişkilerine dair bir haber sızdırıldı. İddiaya göre Trump, İran'a karşı Amerikan yaptırımlarını delmekle suçlanan Reza Zarrab'ın ABD'deki davasının düşürülmesi için bakanlarına bizzat baskı yaptı.

'ADALET BAKANLIĞI'NI İKNA ET'

Bloomberg sitesinin haberine göre Trump, Zarrab'ın yargılandığı 2017 yılında, dönemin dışişleri bakanı Rex Tillerson ile Oval Ofis'te bir araya geldi. Üç farklı kaynağın iddiasına göre, ABD Başkanı bu görüşmede Tillerson'a, Zarrab davasının düşürülmesi için Adalet Bakanlığı'nı ikna etmesi için baskı yaptı.

'ZARRAB'IN AVUKATI GIULIANI İLE GÖRÜŞMESİNİ İSTEDİ'

Haberde Trump'ın Tillerson'dan, kendisinin yakın dostu ve Reza Zarrab'ın avukatı olan Rudolph Giuliani ile görüşmesini istediği de öne sürüldü.

TILLERSON: TALEBİNİZ YASADIŞI

İddiaya göre Tillerson bu talebe karşı çıktı ve 'böyle bir adımın, devam eden bir soruşturmaya müdahale anlamına geleceğini' söyledi. Bloomberg'in kaynakları, görüşme sırasında Oval Ofis'te bulunan diğer kişilerin bu talep karşısında 'şoke olduğunu' anlattı.

Habere göre Tillerson, bu talebe karşı argümanlarını Oval Ofis'in hemen dışındaki koridorda, dönemin Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly'ye de aktardı; bu talebin 'yasadışı' olduğunu söyledi.

Bloomberg, Beyaz Saray, Tillerson veya Kelly'nin iddialar hakkında kendilerine görüş vermeyi reddettiğini de yazdı.

Trump'ın Tillerson'dan görüşmesini istediği belirtilen Giuliani'nin Türkiye'yi ziyaret ederek Zarrab davası ve o dönem Türkiye'de cezaevinde tutulan Amerikalı rahip Andrew Brunson'ın durumu hakkında görüşmeler yaptığı biliniyor. Amerikan basını, Zarrab ile Brunson'ın takas edilmesinin gündeme geldiğini de iddia etmişti. (DIŞ HABERLER)