Rusya: Kıbrıs'ta krizi büyütecek adımlardan kaçınılmalı

Türkiye'nin Yavuz sondaj gemisini 3 Ekim’de yeniden Doğu Akdeniz'e göndermesinin ardından Rusya'dan "Endişeyle izliyoruz" açıklaması geldi. Rusya Dışişleri'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, 'istikrarsızlığa ve kriz potansiyelinin büyümesine mahal verebilecek adımlardan kaçınılması’ çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin hidrokarbon arama faaliyetleri kapsamında sondaj gemisi Yavuz'u yeniden Doğu Akdeniz'e göndermesinin ardından Rus Dışişleri Bakanlığı, 'Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde gerilimin bir defa daha artmış olmasını endişeyle izledikleri' açıklamasını yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinden yapılan açıklamada, “Kıbrıs'ın kendi münhasır ekonomik bölgesindeki hidrokarbon rezervleri yüzünden yaşanan gerilimin bir defa daha artmasını endişe ile izliyoruz” denildi.

'KRİZİ BÜYÜTECEK ADIMLARDAN KAÇINILMALI'

Taraflara Doğu Akdeniz’de ‘istikrarsızlığa ve buradaki kriz potansiyelinin büyümesine mahal verebilecek adımlardan kaçınılması’ çağrısını içeren açıklamada, “Uluslararası hukuk prensipleri bir kenara bırakılmamalı ve tartışmalı meseleler barışçıl yolla çözülmelidir” vurgusu yapıldı.

YARDIM ÖNERİSİ: KALICI VE ADİL ÇÖZÜM BULUNSUN

Bunun yanında Rusya Dışişleri, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için müzakere sürecinin yeniden başlatılmasına yardımcı olarakları açıklamasını da yaptı: “Kıbrıs sorununa kalıcı, adil ve Kıbrıs sakinlerinin menfaatine olacak bir çözüm bulunabilmesi amacıyla müzakere sürecinin bir an önce yeniden başlamasını destekliyoruz. BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden birisi olarak bunun yapılabilmesi için gerekli olan yardımı vereceğiz.”

Rus Dışişleri’nin söz konusu açıklaması, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 3 Ekim’de Yavuz sondaj gemisinin yeniden Doğu Akdeniz'e gönderildiğini açıklamasını izliyor. (Sputnik)

ABD'den Türkiye'ye Doğu Akdeniz eleştirisiABD'den Türkiye'ye Doğu Akdeniz eleştirisi