ABD'den Türkiye'ye Doğu Akdeniz eleştirisi

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Atina ziyaretinde 'Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğal gaz aramasının kabul edilemez olduğunu' söyledi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Washington'dan çözüm için yardım istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Atina ziyareti sırasında 'Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin yasa dışı ve kabul edilemez olduğunu' söyledi. Pompeo'nun ziyareti sırasında, Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında yaşanan sondaj gerginliği gündeme geldi. Yunanistan Başbakanı’nın gerilimin giderilmesi konusunda yardım istediği Pompeo’dan yanıt bulamadı. Ancak görüşme sırasında bu konuya değinmeyen ABD'li bakan, daha sonra yaptığı basın açıklamasında Türkiye’yi hedef alan sert ifadeler kullandı.

Pompeo, "Akdeniz’in doğal kaynakları konusunda uluslararası kuralların geçerli olduğundan emin olmak istiyoruz. Hiçbir ülke bu konuda Avrupa’yı aksi bir uygulamaya rehin tutamaz" dedi. Pompeo açıklamalarına "Türklere yasa dışı sondaj faaliyetinin kabul edilemez olduğunu anlattık. Her zaman olduğu gibi yasal faaliyetlerin olması adına diplomatik girişimlerde bulunmayı sürdüreceğiz" diye devam etti.

Türkiye’nin Yavuz sondaj gemisini Kıbrıs’ın güneyindeki bölgeye sondaj çalışmaları yapması için göndermesi üzerine bölgede tansiyon son iki gündür yeniden yükselmişti. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Amerika’dan Türkiye’yi Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri konusunda uyarmasını istedi.

Yunanistan Başbakanı, Pompeo’yla görüşmesinde, Türkiye’nin Kıbrıs adası karasularında yaptığı sondajların, 'Kıbrıs’ın egemenliğine yönelik ağır bir ihlal olduğunu' söyledi. Miçotakis Pompeo'ya, "Amerika’nın da Akdeniz’in güneyinde önemli çıkarları söz konusu. Kıbrıs sadece kendi haklarının savunulmasını istemiyor, uluslararası hukukun işletilmesini istiyor. Amerika’nın bölgede daha yapıcı ve verimli bir işbirliği ortamının oluşması konusunda olumlu katkısını bekliyorum" dedi.

Yunan Başbakanı’nın açıklamalarına karşın Pompeo doğrudan Kıbrıs konusunda değinmedi. ABD Dışişleri Bakanı, "Bugün Amerika ve Yunanistan arasındaki ilişkiler hiç olmadığı kadar güçlü. Yunanistan’ın bu noktada istikrar konusunda bir dayanak noktası olması adına birlikte çalışabiliriz" diye konuştu.

Öte yandan Pompeo’nun Yunanistan ziyareti sırasında ABD Büyükelçiliği binası yakınlarında protesto yürüyüşü düzenleyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Protestolar ABD'nin 1967 -1974 arasında Yunanistan’daki cunta yönetimine ABD'nin destek vermesinin yıldönümü dolayısıyla düzenlendi. ABD ile Yunanistan arasındaki savunma anlaşmalarını protesto eden bir başka grup da şehrin ünlü Sintagma meydanında “Katil Amerika“ sloganları atarak gösteri düzenledi. Göstericiler "Pompeo evine dön" ve "Amerika-Yunanistan anlaşmasına hayır" pankartları taşıdı. (Amerika'nın Sesi)

Rusya: Kıbrıs'ta krizi büyütecek adımlardan kaçınılmalıRusya: Kıbrıs'ta krizi büyütecek adımlardan kaçınılmalı