Marmara depremi Yunan bilim insanlarını endişelendirdi

Yunanistan, “İstanbul büyük depreme hazırlanmalı” görüşünde. Yunan deprem uzmanları, İstanbul'da beklenen depremin 7 şiddetinde olabileceğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son günlerde Marmara Denizi’nde gözlemlenen sismik hareketlilik, komşu Yunanistan’daki bilim insanlarını endişelendiriyor. Yunan bilim insanları son günlerde Marmara’da yaşanan sismik aktiviteyi, yaklaşmakta olan büyük depremin 'öncü adımları' olarak tanımlıyor.

Newsit.gr sitesinin geçtiği ilgili habere göre, Anadolu kırığı San Francisco kırığı kadar hareketli ve yakın zamanda büyük bir depreme sebebiyet verebilir. Bu olasılık Yunan bilim insanlarını, bölgenin genelindeki sismik faaliyet açısından endişelendiriyor.

'2023'TE DEPREMİN YAŞANMA OLASILIĞI YÜKSEK'

Deprem uzmanı Efthimios Lekkas, ABD’li, Fransız, İtalyan ve Japon bilim insanlarının gerçekleştirmiş olduğu son araştırmaların bulguları temelinde, İstanbul dolaylarında 2023 yılına dek büyük bir depremin yaşanma olasılığının oldukça yüksek olduğu konusunda uyarıyor. Yunanistan’ın deprem uzmanlarına göre, İstanbul’da beklenen depremin büyüklüğü takriben yedi Richter dolaylarında olacak.

Lekkas, dün Marmara Denizi’ndeki depremin, yedi büyüklüğündeki depremin beklendiği bölgede gerçekleştiği bilgisini paylaşıyor. Yunanistan’daki araştırma merkezlerine göre dünkü deprem, şimdilik Anadolu hattındaki enerjiyi boşaltmışa benziyor. Ancak buna rağmen bölge 6.9-7.0 arasında büyük bir depreme gebe.

DOMİNO ETKİSİ OLASILIĞI

Yunan deprem uzmanları İstanbul’da beklenen büyük depremin, bölgenin genelinde domino etkisi yaratıp yaratmayacağı sorusuna ise şu an cevap veremiyor. Yunanistan bilim dünyasının bazı isimlerine göre, büyük İstanbul depremi bölgede başka depremleri de tetikleyebilir. Bazı bilim insanları ise bu görüşü paylaşmıyor. İstanbul’daki olası deprem ile ilgili konuşan Lekkas şunları vurguluyor: “Yeni veriler (Marmara’daki) fay hattının 2023 yılına dek kırılması gerektiğini gösteriyor. Yeni 5.7’lik depremin başka fay hatlarını tetiklemesi söz konusu olamaz. Bunun için 6.5 üzerindeki depremler olması gerekli.”