KKTC'de koalisyon hükümeti sarsılıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, Ulusal Birlik Partisi ve Halkın Partisi'nin kurduğu koalisyon hükümeti içinde derin çatlaklar olduğu basına yansıdı. Ülkedeki ekonomik sıkıntılar, Cumhurbaşkanı seçimleri yaklaşırken adayın netleşmemesi ve koalisyonun büyük ortağı içindeki fikir ayrılıkları nedeniyle Başbakan Ersin Tatar’ın koltuğunun sallantıda olduğu yorumları yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA- Kıbrıs’ın kuzeyinde geçtiğimiz aylarda büyük umutlarla kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP) - Halkı Partisi (HP) koalisyon hükümeti büyük sorunlarla karşı karşıya kalmış durumda. Adanın kuzeyindeki ekonomik sorunlarla beraber, hükümetin büyük ortağında derin çatlaklar ve fikir ayrılıkları kendilerini belli etmeye başlıyor. Önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin hükümetin gerçekleştireceği zorlu tercih ise Başbakan Ersin Tatar’ın işini daha da zorlaştırıyor.

Türkiye ile imzalanan yeni ekonomi anlaşmasına rağmen, şu ana dek Türkiye’den Kıbrıs’ın kuzeyine para akışı gözlemlenmezken, Kıbrıs Türk tarafının karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklar yeni koalisyon hükümetini zor durumda bırakıyor.

Diğer yandan yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde UBP ve HP’nin adaylarının kimler olacağı sorusu da yanıtsız kalmaya devam ediyor. Özellikle UBP içerisinde bu sorun ile ilgili olarak çetin tartışmalar baş gösterirken, HP Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın adaylığı üzerinde duruyor. Özersay aday olması durumda Kıbrıs Türk Sağı ile merkez kulvardaki seçmenlerin desteğini almak durumunda kalacak.

BAŞBAKANIN KOLTUĞU SALLANTIDA

Kıbrıs’ın kuzeyinde gözlemlenen yeni siyasi fırtına ile ilgili bilgiler son dönemde Kıbrıs Türk medyasına yansıyor ve bu bilgiler hükümet çevrelerince yalanlanmıyor. Kıbrıs Türk basını geçtiğimiz haftalarda UBP içerisinde Başbakan Ersin Tatar’ın liderliğini kabullenmeyen çevrelerin var olduğunu ve bu çevrelerin Tatar’ı iktidardan uzaklaştırmak için harekete geçtiği bilgisini geçmişti.

Bu önemli iddianı akisleri devam ederken, deneyimli Kıbrıslı Türk gazeteci Başaran Düzgün gerçekleştirilen son UBP Meclis Grubu toplantısının çalkantılı ve yoğun tartışmalı bir ortamda neticelendiği bilgisini paylaştı.

"Hükümetin icraatları veya icraatsızlığı veya paçasını küçük ortağına kaptırmasından mütevellit UBP milletvekilleri burnundan soluyor”, vurgusunda bulunan Düzgün hükümetin icraatları ile ilgili olarak UBP’li vekillerin olumsuz tavır takındığı bilgisini paylaşıyor.

'BAŞBAKAN VEKİLLERİ AZARLADI'

Kıbrıslı Türk gazeteci ilgili yazısında "UBP’li bakanların ve özellikle Başbakan’ın pasif davrandıkları, ortaya net bir politika koyamadıkları (önceki hükümet Ankara’dan para alamadı, biz alacağız) denildiğini ama paranın henüz gelmediğini, bazı bakanların Ankara’daki muhatapları ile randevu bile alamadığından bahsettiler. Hükümetin küçük ortağının hükümetin başı gibi davrandığı, Başbakanın Tatar değil de Özersay olduğu algısının oluştuğundan şikayet ettiler” yorumunda bulunuyor.

Düzgün yazısını şu bilgiyi paylaşarak tamamlıyor: "Tüm bu söylenenler karşısında Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ın tavrı ne oldu biliyor musunuz? Çığlık atmaya başlamış. Yüksek sesle bağırıp, milletvekillerini susturmaya çalışmış”.