Johnson basın toplantısına çıkamadı, Lüksemburg Başbakanı boş kürsüye konuştu!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 'Brexit'te ilerleme' iddiasıyla gerçekleştirdiği Lüksemburg ziyareti, bir fiyaskoya dönüştü. Johnson, Brexit karşıtlarının protestosu nedeniyle Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ile basın toplantısına çıkmadı. Bettel, Johnson'ın boş kürsüsüyle dalga geçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brexit sürecinde dümene geçmesinden bu yana yaptığı her hamleyle tepki çeken İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Lüksemburg'da planlanan bir ikili basın toplantısına çıkmadı. Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel toplantıya tek başına gelip, Johnson'ın kürsüsünün boş kalmasıyla dalga geçti. Bettel, Johnson'ın Brexit hakkındaki açıklamalarını da kürsüden açıkça tiye aldı. İngiliz basını, Johnson'ın ülkeyi küçük düşürdüğü yorumu yaptı.

Johnson Lüksemburg'a, Brexit sürecinde AB ile yapılan müzakerelerde ilerleme sağlandığı iddiasıyla gitmişti. Ancak İngiltere Başbakanı, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile öğle yemeği yedikten sonra Bettel ile ortak basın toplantısına giderken, Lüksemburg'daki Brexit karşıtlarının protestosuyla karşılaştı.

'BAS GİT BORIS'

Lüksemburg'da yaşayan çok sayıda Brexit karşıtı İngiliz, "Bas git Boris" gibi sloganlar atıp yüksek sesle AB marşını söylerken, Johnson da basın toplantısına çıkmama kararı aldı. İngiltere Başbakanı, Lüksemburg Başbakanlık ofisinin avlusunda protestoların dinmesini beklemek kararı aldı.

LÜKSEMBURG BAŞBAKANI PROTESTO HAKKINI SAVUNDU

Basın toplantısına tek başına çıkan Bettel ise Johnson hakkında lafını esirgemedi. Eylemcilere el sallayan ve onların protesto hakkı olduğunu söyleyen Bettel, arkasında İngiltere bayrağı bulunan boş kürsüyü elleriyle göstererek Johnson'la dalga geçti. Bettel, İngiltere Başbakanı'nın Brexit müzakerelerinde ilerleme sağlandığı iddiasını yalanladı; taraflar arasında gelinen noktada yeni bir Brexit anlaşması yapılması için film kahramanı Hulk'ın gücüne ihtiyaç duyduklarını söyledi.

BOŞ KÜRSÜYE: ŞİMDİ SÖZ JOHNSON'DA

İngiltere'nin AB'den anlaşmalı bir şekilde anlaşması ve kabus senaryosu olarak görülen anlaşmasız ayrılığın yaşanmaması için yeni öneriler getiremediğini söyleyen Bettel, "İnsanların altı hafta içinde neler olacağını bilmesi gerekiyor. Kesinlik ve istikrara ihtiyaçları var. Onların geleceğini, siyasi partiniz için kazanım sağlamak amacıyla rehin tutamazsınız" dedi. Bettel bu sözlerinin ardından boş kürsüye işaret ederek, "Şimdi söz Johnson'da" diye dalga geçti.

MUHAFAZAKÂRLAR BETTEL'E TEPKİLİ

Bettel'in bu sözleri Johnson'ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti'den 'çocukça' tepkisini çekti. The Guardian gazetesi ise İngiliz hükümetinin basın toplantısının yerinin değiştirilmesini istediğini ama Lüksemburg hükümetinin son dakikada gelen bu talebi, gazetecilerin sığacağı bir alan bulunamadığı için kabul etmediğini yazdı.

JOHNSON: GÜRÜLTÜ VARDI

Johnson daha sonra İngiliz Elçiliği'nden gazetecilere yaptığı açıklamada, Brexit görüşmelerinin zor bir anda olduğunu, basın toplantısına da 'gürültü' nedeniyle çıkmadığını söyledi. Johnson, "Çok fazla gürültü olacağı ve söylediklerimizin arada kaynayacağı açıktı" dedi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Brexit ab Boris Johnson