ABD Komünist Partisi 100. yaşını kutladı

1919'da kurulan ABD Komünist Partisi, 100. yaşını New York'ta düzenlediği törenle kutladı. Son kurultayında çizgisini yenileyen parti küçülse de iktidara baskı uygulamaya çalıştıklarını ifade ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri Komünist Partisi (CPUSA) 100. yaşını New York'ta yapılan etkinlikle kutladı.

Evrensel'den Ekim Kılıç'ın haberine göre, törende açılış konuşmasını partinin yeni eş başkanı olan Joe Sims yaptı. Sims, "KKK (Ku Klux Klan) hükümetine karşı mücadele ettiklerini" söylerken, son yıllarda artan sağcı ırkçı hareketlere değindi. Rutgers Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Norman Markowitz ise komünist partinin kurulmasında kapitalizmin 20. yüzyıl başındaki girdiği krizin ve savaş sürecinin yanında, göçmen emekçilerin ve militan işçi grevlerinin büyük payı olduğunu belirtti.

'ACİL GÖREV BİRLİK KURMAK'

Connecticut Eyaleti Parti Başkanı Joelle Fishman, Kentucky’de madencilerin ücretleri için yaptığı tren yolu kesme eyleminden ve meclisteki Alexandria Ocasio-Cortez gibi vekillerden bahsetmesi salonda alkışlarla karşılandı. Fishman, 2020 seçimlerini kastederek acil görevin “birlik kurmak” olduğunu aktardı.

PARTİ KÜÇÜLDÜ AMA YENİLENDİ

ABD Komünist Partisi uzun bir süredir küçülmekte olsa da ülkedeki emek hareketi içerisinde hala bilinen bir parti durumunda bulunuyor. 2019 Haziran'ında ayında yapılan 31’nci kurultayında sağ kanadını tasfiye eden partinin çizgisinin yenilendiği düşünülüyor.

Sims, 'komünist partinin öldüğü' yorumlarına karşılık Mark Twain’in "Ölümümün haberi çok abartılı" sözüne referans verdi. Sims aktif olduklarını ve birçok hareket içerisinde varlık gösterip büyüdüklerini söylerken, en önemli görevin Trump etrafında toplanan aşırı sağın yenmek olduğunu vurguladı. 20-25 yıldır devam eden temel stratejik çizginin değişmediğini söyleyen Sims, çizginin hâlâ “aşırı sağcı politikalara karşı bir cephe” kurulması olduğunu kaydetti. 2020 başkanlık seçimleri için aday adayı olan Bernie Sanders ile yükselen sol dalgaya ilişkin 'bir şeyler söyleyeceklerini' aktaran Sims, "Daha militan bir mücadele gerekli" dedi.

DEMOKRAT PARTİ'Yİ DESTEKLİYORLAR

CPUSA 2016'daki başkanlık seçimlerinde Hilary Clinton’ı ve daha öncesinde ise Barack Obama’yı desteklemişti. Sims, konuyla ilgili, "İşçi sınıfının sağı yenmesi için sahip olduğu tek gerçek aracın Demokratik Parti" olduğunu söyledi. Sims, ikili parti sisteminin üçüncü partiye yer vermediğini ve kitle hareketi içinde inisiyatif alarak iktidara baskı uygulamaya çalıştıklarını söylerken, Demokratik Parti’nin büyük iş adamlarının partisi olduğunu fakat aynı zamanda işçi sınıfının ve sendikal hareketin bu partide çokça ‘siyasal yatırımı’ olduğunu savundu.