Üçüncü Dünya: Fas'ta kadın gazeteciye kürtaj 'suçlamasıyla' siyasi tutuklama

Fas'ta kadın gazeteci kürtaj 'suçlamasıyla' tutuklandı... Şili'de mezarlıkta darbe kurbanları anmasına polis saldırdı... Venezuela'da Caracas'a bombalı saldırı girişiminin Kolomiya'da örgütlendiği iddia edildi... Bangladeş'te son zamanların en büyük toplu işten çıkartmasını işçiler protesto etti... Hepsi Üçüncü Dünya'da...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kuzey Afrika ülkesi Fas'ta bir kadın gazeteci, Hajar Raissouni, 'yasadışı kürtaj yaptırmak' suçlamasıyla tutuklandı. Günlük Akhbar al-Yaoum gazetesinde çalışan Raissouni, tutuklanışında 'siyasi arka plan' olduğu görüşünde. Middle East Eye'da yer alan habere göre, Raissouni meslektaşlarına yazdığı mektupta sorgusu sırasında kendisine yöneltilen sorulara dikkat çekiyor. Gazeteci, polislerin kendisine ait siyasi içerikli yazılarını önüne koyduğunu ve bu konuların söz konusu suçlamadan daha fazla dile getirildiğini belirtiyor.

Fas'ta kürtaj, annenin yaşamı için tehlike oluşturmadığı sürece yasa dışı.

ŞİLİ: MEZARLIKTA DARBE KURBANLARI ANMASINA POLİS SALDIRISI 

Şili'nin sosyalist devlet başkanı Salvador Allende'ye karşı darbe yapan Augusto Pinochet diktatörlüğünde hayatını kaybedenler için yapılan anmaya polis saldırdı. 24Horas'da yer alan habere göre, her yıl darbenin yıldönümü 11 Eylül'den önce, başkent Santiago'daki mezarlıkta yapılan anmaya polisin gaz bombası atmasının ardından çatışma çıktı. Saldırının mezarlıkta gerçekleşmesi hakkında 'mezarlığın barışı mı?' ifadeleriyle sosyal medya paylaşımları yer aldı.

TeleSur'a konuşan bir gösterici 'Biz tüm yaşamlarımızı adalet arayışıyla geçirdik; lütfen söyleyin bize nerede gözaltında kaybedilenler?' ifadelerini kullandı.

VENEZUELA: CARACAS'A BOMBALI SALDIRI GİRİŞİMİ KOLOMBİYA'DA ÖRGÜTLENİYOR İDDİASI 

Venezuela yönetimi ülkeye dair bir dizi bombalı saldırının Kolombiya'da örgütlendiğini ancak başarılı olamadığını açıkladı. Ülkenin İletişim Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez, yaptığı açıklamada biri Adalet Sarayı'na olmak üzere başkent Caracas'ta düzenlenecek pek çok bombalı saldırının istihbarat servisi ve ihbarlar sonucunda engellendiğini açıkladı.

Rodriguez'in açıklamasında yakalanan mühimmatlara ait görüntülerin yanı sıra, Kolombiya hükümetinin Venezuela'daki paramiliter gruplara nasıl yardım ettiğine dair bilgiler yer aldı. TeleSur'da yer alan habere göre, Kolombiya yönetimi Venezuela sınırındaki bölgelerde kurduğu kamplarda 'komando' eğitiyor. Rodriguez sınırda yer alan eğitim kamplarının uydudan çekilmiş görüntülerini yayınladı. Buradaki faaliyetlerin başındaki isim olaraksa Julio Borges gösteriliyor.

Borges, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya düzenlenen dronlu saldırının sorumlularından olarak gösterilmişti. Bir süredir Kolombiya'da yaşayan Borges aynı zamanda ABD destekli sağ muhalefetin 'devlet başkanı' ilan ettiği Juan Guiado'nun dış ilişkiler sorumlusu.

BANGLADEŞ: SON ZAMANLARIN EN BÜYÜK TOPLU İŞTEN ÇIKARMASINI İŞÇİLER PROTESTO ETTİ 

Dünyanın en büyük tekstil üreticilerinden Bangladeş'te BF Denim çalışanı işçiler, son dönemde görülmüş en büyük işten çıkartmayı protesto etti. Just-Style'da yer alan habere göre, Geçtiğimiz ayın ortalarında bayram izninden dönen 700'ün üzerinde işçi, çalışmaya gittiklerinde işten çıkarıldıklarını öğrenmişti. Şirketin 'çalışma düzeni eksikliğini' neden olarak gösterdiği işten çıkarmalara karşı işçi örgütleri eylem düzenledi.

Sommilito Giysi Sramik Federasyonu isimli tekstil işçileri örgütünün başkanı Nazma Akter, Peoples Dispatch'da yer alan habere göre, işçilerin sendikalı oluşlarının işten çıkarılmalarında oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Durumun ciddiyetini vurgulayan Akter bu işçilerin 30'dan fazlasının hamile olduğunu ve işten aniden çıkarıldıkları için annelik ikramiyelerini alamayacaklarını söylüyor. İşçiler, geçtiğimiz sene de şirketin 100'den fazla çalışanı nedensizce işten çıkardığını belirtiyor. Sendika temsilcileriyse çalışanların yeniden işbaşı yapması talebinde bulunuyor. SF Denim şirketinin müşterilerinin arasında H&M, Benetton ve C&A gibi dünyaca ünlü markalar var.