Aztek oyunu 500 yıl sonra yeniden oynandı

Yasaklanan oyun 500 yıl sonra yeniden oynandı: Bu sefer insan kurban etme yok.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 500 yıl önce, Meksika'ya yeni giren İspanyol fetihleri ağır bir toplarla oynanan ve insan kurban edilmesini içeren Azteklerin yerli oyunu "Ulama"yı yasakladı. "Ulama" Nahuatl dilinde "Ulama" destekçilerin şu an Meksika başkentinin kuzey tarafında bir mahallede risk altındaki gençlere yardım etmek için kullandıkları spor, ritüel ve törenin bir karışımı olarak biliniyor. Bir grup genç oyuncu, eski bir çöplük sahasında, Meksika'daki oyunu insanları kurban etmeden hayata döndürüyor.

Oyuncular, sahaya çıkarken geleneksel deri kemerlerini ve peştemallerini takıyor.  Yaklaşık 4 kg ağırlığındaki kauçuk topla oynanan oyunda havadan veya yerden oynanan oyunda 8 sayı alan takım oyunu kazanıyor. Oyunda sırası gelmeden topa dokunma veya topu sahada tutamama sayı kaybına neden oluyor. Sırası gelmeden topa dokunan takım da yine sayı kaybediyor.

Ulama oyunu kıtadaki Aztekler, Mayalar ve İnkalar gibi yerli halklar tarafından binlerce yıl önce oynanıyordu. Oyuncu koçu Emmanuel Kakalotl, binlerce yıl tarihi olan Ulama için “Bu unutulmuş bir oyundu” ifadelerini kullandı: “500 yıl önce bu oyun yıkılmıştı, ama şimdi yeniden doğuyor.”

Fetih öncesi yerli halk Meksika'da ulamayı, doğurganlık ritüelleri ve savaşlar dahil olmak üzere çeşitli bağlamlarda oynuyordu. Ulama oyun sahası, evrenin ikiliğini sembolize eden bir alan olarak tanımlanıyordu. Oyuncular, kafası kesilerek kurban edildiğinde ölüm; kurban edilmedikleri zaman ise yaşam tarafında kalıyordu.