Üçüncü Dünya: Hapishaneden helikopterle kaçan devrimci Şili'ye iade edildi

Brezilya hapishaneden helikopterle kaçan devrimciyi Şili'ye iade etti... Küba'da çocuklara 'acıyan' Anabel Pantoja, 'beyaz kurtarıcı' tepkisiyle karşılandı... Fas'ta turistin tavukları 'özgürleştirme' girişimi pazarı karıştırdı... Hepsi Üçüncü Dünya'da...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Brezilya, geçtiğimiz hafta silahlı marksist-leninist Manuel Rodriguez Yurtsever Cephesi (FPMR) üyesi Mauricio Hernandez Norambuena'yı (Comandante Ramiro) Şili'ye iade etti. 1991 yılında, Şilili diktatör Augusto Pinochet'in danışmanlarından, senatör Jaime Guzman'ın öldürülmesiyle suçlanan Norambuena'nın Şili'ye iadesi daha önceki Brezilya yönetimlerince reddedilmişti. 24 Horas'da yer alan habere göre, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Norambuena'nın iadesi, 'teröristlere ve suçlulara karşı bürokratik sorunların aşılarak iki ülke arasında işbirliği örneği gösterildiğini' ifadeleriyle değerlendirdi.

Şili'de yüksek güvenlikli cezaevine nakledilen Norabuena'nın hikâyesiyse oldukça ilginç. Senatör Guzman'a suikast haricinde Pinochet'e suikast girişiminden de yargılanıyordu. FPMR'nin eyleminde Şilili diktatörün 5 koruması ölmüş, 11'i ise yaralanmıştı. Pinochet'in hafif yaralarla kurtulduğu saldırının hemen ardından yapılan röportajda, diktatörün elindeki sargılar göze çarpıyor.

Sayısız banka soygunu ve Pinochet yönetimine yönelik eylemin ardından tutuklanan Norabuena cezaevinde yalnız üç yıl geçirir. Çünkü aksiyon filmlerini aratacak şekilde Norabuena ve diğer devrimciler cezaevinden bir helikopter aracılığıyla firar ederler. FPMR'nin ele geçirdiği helikopter kabininden jandarmalara M-16 silahla ateş açılmaya başlanınca hapishanede bir şok yaşanır. Norambuena ve yoldaşları, başkent Santiago'daki yüksek güvenlikli cezaevine gelen bu helikopterin yere uzattığı metal platforma binerek ve hapishaneden başarılı bir şekilde kaçarlar. FPMR tarafından 'Adalet Uçuşu Operasyonu' olarak tanımlanan bu kaçırma hamlesinin ardından ülkedeki bütün polisler arama operasyonuna dahil olur. Helikopterle kaçış sahnesi, bugün dahi Şili'deki kimi sokakları süslemektedir.

Norambuena daha sonra pek çok Latin Amerika ülkesinde bulunmuş, bir kaçırma olayının ardından Sao Paulo'da yakalanmıştı. Ramiro'nun Şili'ye gelmesiyle birlikte özgürlüğünü talep eden pek çok gösteri düzenlendi.

KÜBA: TATİL SEZONUNUN 'BEYAZ KURTARICILARI'

İspanyol instagram fenomeninin çocuklara 'acıyışı' tartışma yarattı

İspanya'da katıldığı Survivor programlarıyla ünlenen, Anabel Pantoja'nın Küba tatilinde instagram'a koyduğu hikâyeler, başta İspanya olmak üzere İspanyolca konuşan dünyada büyük tepki topladı. Küçük Kübalı çocuklara üstten bir tavırla gözlük ve makyaj malzemeleri verdiği videolara bir de markalarını hikâyesine etiketlemesi, Pantoja'nın çocukları 'reklam malzemesi' yaptığı şeklinde yorumlandı.

İspanya'dan bir sosyal medya kullanıcısı 'Bir İspanyol olarak Pantoja adına özür dilediğini' belirterek bu hareketi 'beyaz kurtarıcı' tavrı olarak tanımladı, takındığı tutumun iğrenç bir sömürgeci tutum olduğunu söyledi. 'Jessica'nın masumiyeti' ifadesiyle paylaştığı videoların ardından gelen tepkiler sonrasında Pantoja açıklama yapmak durumunda kaldı. Chic'de yer alan habere göre Pantoja, katıldığı bir programda ağlayarak 'asıl amacının kimseyi incitmek olmadığını, çocuklarını çok sevdiğini' söyledi. İnstagram fenomeninin 'çocukların gözlerini kamaştırmak için yaptım' açıklamasıysa sosyal medya kullanıcıları tarafından ciddiye alınmadı. Bir kullanıcı 'çocukların pek de aynı şekilde düşünmediğini' dile getirerek o sıradaki yüz ifadelerini paylaştı.

El Televisero'da Pedro Jimenez Martinez imzasıyla yayınlanan bir yazıdaysa Pantoja'nın davranışı 'utanmazca ve mide bulandırıcı' olarak yorumlandı.

FAS: TURİSTİN TAVUKLARI 'ÖZGÜRLEŞTİRME' GİRİŞİMİ PAZARI KARIŞTIRDI

Kuzey Yarımküre'nin tatil sezonu sürüp giderken Küba'da yaşanandan daha farklı açılardan ancak yine de 'beyaz kurtarıcı' vakaları görülmeye devam ediyor. Kuzey Afrika ülkesi Fas'ı ziyaret eden bir İngiltereli turist, tavuk satıcılarına, sattıkları hayvanları serbest bırakması gerektiği talebiyle tartışmaya başladı.

Morocco World News'de yer alan habere göre Tanca'nın (Tangiers) Sidi Bouabid pazarında bir İngiliz turist, kafesteki tavukların yaşam koşullarından şikayet ederek sinirle pazarcılara saldırdı. 'Hepiniz bu kadar cahil misiniz? Okuma yazma bile bilmiyorsun lan?' diyerek küfürler savuran kadın, kafesten zorla tavukları çıkarma girişimini engelleyen pazarcıların elini ısırdığı anlarsa kameralara yansıdı. Pazarcılar müdahaleye dayanamayıp kafeslerle alanı terk ederken İngiliz turist peşlerini bırakmadı.

Hakkında yapılan yorumlar da Küba örneğinde olduğu üzere 'üstten bakan beyaz kibiri' üzerine oldu...