FARC silahlı mücadeleye geri mi dönüyor?

Kolombiya'da FARC'ın iki eski lideri silahlı mücadeleye dönüş açıklaması yaptı. Örgütün eski iki numarası Ivan Marquez, yanına silah bırakmayı reddetmiş eski komutanları alarak bir video yayınladı; 'silahlı mücadelede yeni bir dönem'in başlayacağını ilan etti. Bu açıklamanın ülkedeki barış süreci açısından ne anlama geldiği henüz bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da toprak reformu ve toplumsal eşitlik için 52 yıl silahlı mücadele verdikten sonra hükümetle anlaşarak silah bırakan ve siyasi partiye dönüşen Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nden (FARC) kafa karıştıran bir açıklama geldi. Örgütün iki eski eski lideri olan Ivan Marquez ve Jesus Santrich, barış anlaşmasının başarısız olduğunu söyleyerek silahlı mücadeleye dönüş açıklaması yaptı. FARC'ın eski iki numarası olan ve barış görüşmelerinde örgütün başmüzakerecilerinden biri olan Marquez, yayınladıkları videoda 'silahlı mücadelede yeni bir dönem'in başlayacağını ilan etti.

Kolombiya’da Kasım 2016’da imzalanan barış anlaşmasının ardından, silah bırakan eski FARC gerillalarının sivil yaşama dönüşü, FARC'ın da siyasi bir partiye dönüşmesi öngörülüyordu. Bununla birlikte, barış anlaşmasına karşı çıkan aşırı sağcı Ivan Duque hükümetinin iktidara gelmesiyle eski gerillalar üzerindeki baskı artmış, anlaşma gereği dağıtılması beklenen faşist paramiliter gruplar güçlenirken siyasi cinayetler de artmıştı.

'İKİNCİ MARQUETALIA BAŞLADI'

Márquez ve Santrich, yanlarına silah bırakmayı reddetmiş eski FARC komutanlarını alarak böyle bir bağlamda yaptıkları açıklamada, uzun bir manifesto okudu. Márquez, Kolombiya devletinin barış anlaşmasına ihanet ettiğini söyleyerek, "İki yılda, hükümetin ilgisizliği ve miskinliği karşısında 500'den fazla toplum lideri ve 150 gerilla öldürüldü" dedi.

"Dünyaya, ikinci Marquetalia’nın [FARC’ın doğduğu yer] başladığını duyuruyoruz" diyen Márquez, 'silahlı mücadelenin yeni bir aşamasının başladığını' belirtip, 'dünyanın bütün halklarının baskıya karşı silahlanmasının evrensel bir hak olduğunu' söyledi. FARC'ın eski iki numarası, "Biz ideolojik olarak hiçbir zaman yenilmedik, dolayısıyla mücadele devam ediyor... Savaşma iradesi varken zafer umudu da vardır" ifadelerini kullandı. Márquez, güçlerini ELN gerillaları ve başka gruplarla birleştirebileceklerini ekledi.

'SALDIRI DÜZENLEMEYECEĞİZ'

Eski FARC komutanı, farklı taktikler izleyeceklerini de söyledi. Amaçlarının barışı destekleyen bir hükümetin kurulması olduğunu söyleyen Márquez, yolsuzlukla savaşacaklarını, kendisine bağlı gerillaların sadece saldırılara yanıt vereceğini, fidye için insan kaçırmayacaklarını, yerel toprak sahipleri ve iş insanları ile diyalog kurup onları kendi davalarına katkıda bulunmaya ikna edeceklerini söyledi.

AÇIKLAMA NE ANLAMA GELİYOR?

Márquez, barış müzakerelerinde kilit rol oynamıştı. Barış anlaşması kapsamında FARC'a Kongre'de verilen koltuklardan biri de ona aitti. Ancak Temmuz 2018'de Jesús Santrich'in uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla kısa süreliğine tutuklanmasını protesto ederek Senato'daki koltuğuna oturmayı reddetti ve kayıplara karıştı. Márquez bu tarihten sonra sadece bir kez kamuoyu önüne çıktı; Ocak 2019'da yayınladığı videoda, kendisinin anlaşmaya bağlı olduğunu vurgulasa da, Kolombiya hükümetini barış anlaşmasına uymamakla suçladı.

Yeni videonun ise Kolombiya'daki barış sürecini ne yöne götüreceği şu an için bilinmiyor. Márquez'in ve kendisi gibi Kongre üyeliğini bırakıp yaklaşık bir yıldır saklanan Santrich'in açıklamasının, silah bırakmayı reddeden eski FARC üyelerinin yeni bir gerilla örgütü kurabileceğinin sinyali olduğu belirtiliyor. Silah bırakmayı reddeden ve ülke çapına dağılan gerillaların sayısı ise bilinmiyor. Öte yandan, 2017'den bu yana barış anlaşması kapsamında 13 bin FARC gerillası silah bırakmış durumda.

LONDONO: BARIŞA BAĞLIYIZ

Kolombiya hükümeti ise Marquez ve Santrich'in açıklamalarına henüz yanıt vermiş değil. FARC'ın eski komutanı ve siyasi partisinin de lideri olan Rodrigo Londono ise Twitter hesabından, "Tüm zorluklara ve tehlikelere rağmen büyük çoğunluğun anlaşmaya bağlılığı devam ediyor. Biz barıştan yanayız" açıklaması yaptı. (DIŞ HABERLER)