İsrail İran'a Şam'da saldırdı, Lübnan'da İHA'lar düştü

İsrail-Suriye-İran üçgeninde yeni bir gerilim yaşanıyor. İsrail ordusu, kendilerine yönelik 'planlanan bir saldırıyı önleme' gerekçesiyle Suriye'deki İran güçlerini vurduklarını açıkladı. Suriye yönetimi hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini duyururken, İran da hedeflerinin vurulduğunu yalanladı. Eş zamanlı olarak, İran ve Suriye'nin Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'ın Beyrut'ta bulunan medya merkezinin yakınlarına İsrail'e ait iki insansız hava aracı düştü. İHA'lardan birinin patlayıcı yüklü olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'deki iç savaşın başından beri çok sayıda hava saldırısı düzenleyen İsrail, dün gece Şam yakınlarındaki İran hedeflerine saldırı düzenlendiğini açıkladı. İran Devrim Muhafızları İsrail'in açıklamasını yalanlarken, bu sabah Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Hizbullah mahallesine İsrail'e ait iki insansız hava aracının düştüğü haberi geldi.

İSRAİL'İN İDDİASI: İRAN SALDIRI PLANLIYORDU

Gerilimin ilk perdesi, İsrail'in dün gece Suriye'nin başkenti Şam'ın güneydoğusundaki Akraba'da bulunan İran güçlerini vurduğuna dair duyurusuyla açıldı. İsrail ordusu, 'İsrail'deki hedeflere katil insansız hava araçları göndermeyi planlayan İran güçlerini vurduklarını' savundu. Açıklamada, "Saldırı, son birkaç gündür Suriye'den İsrail'deki bazı noktalara saldırı planlarını ilerletmeyi planlayan İran Kudüs Güçleri'ni ve Şii milisleri hedef aldı" denildi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da, ordunun İran'ın planladığı bir saldırıyı engellediğini söyleyerek, "İran'ın hiçbir yerde dokunulmazlığı yok" açıklaması yaptı. Suriyeli muhaliflere yakın olan ve Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise saldırıda iki Hizbullah üyesi ile bir İranlının öldüğünü iddia etti.

SURİYE MEDYASI: HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ DEVREYE GİRDİ

Suriye medyası ülkenin hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ve 'düşman hedeflerine' havada müdahale ettiğini duyurdu. Devlet haber ajansı SANA, hava savunma sistemlerinin bu hedeflerin büyük çoğunluğunun ülkenin güneyinde düşürüldüğü bilgisini geçti.

DEVRİM MUHAFIZLARI İSRAİL'İ YALANLADI

İran Devrim Muhafızları ise kendilerine ait hedeflerin vurulduğu iddiasını yalanladı. Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhsin Rızai, "Bu bir yalan ve gerçek değil. İsrail ve ABD'nin, İran'ın çeşitli merkezlerine saldıracak gücü yok ve askeri danışmanlık merkezlerimiz zarar görmedi" dedi.

LÜBNAN'DA İSRAİL'E AİT İKİ İHA DÜŞTÜ

İsrail'in Suriye'ye karşı saldırılarında hava sahasını kullandığı Lübnan da, İsrail'in gerilimi tırmandırma hamlesinden nasibini almış görünüyor. Lübnan ordusundan yapılan açıklamaya göre, İran ile Suriye yönetiminin müttefiki olan Hizbullah'ın Beyrut'un güneyinde kontrol ettiği Dahiye mahallesinde, yerel saatle 02.30'da İsrail'e ait iki İsrail insansız hava aracı düştü.

HİZBULLAH'IN MEDYA MERKEZİ Mİ İZLENİYOR?

Bunlardan birinin Hizbullah'ın medya merkezinin çatısına düştüğü, bir diğerinin ise aynı bölgede yere düşmek üzereyken havada patladığı belirtildi. Lübnan devlet ajansı NNA'ya konuşan bir Hizbullah sözcüsü, ikinci İHA'nın patlayıcı dolu olduğunu söyledi. Olay sonrasında yangın çıkması nedeniyle çevredeki yollar ordu tarafından kapatıldı.

HARİRİ'DEN KINAMA

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, iki İHA'nın Lübnan hava sahasını ihlal etmesini kınadı. Hariri yaşananları, 'Lübnan'ın egemenliğine karşı açık bir saldırı ve bölgesel gerilimleri kaşıma girişimi' olarak niteledi. İsrail ordusu ise bu olayla ilgili açıklama yapmadı.

NASRALLAH KONUŞMA YAPACAK

Hizbullah'ın ilk insansız hava aracını incelemeye aldığı, örgüt lideri Hasan Nasrallah'ın ise bu akşam bir konuşma yapacağı da gelen bilgiler arasında. (DIŞ HABERLER)