ABD'de bilimsel olarak kanıtlandı: 'Kedili deli kadın' diye bir şey yok!

ABD'de yapılan bir araştırma, kedi besleyen birçok kişinin maruz bırakıldığı 'kedili deli kadın' klişesine son verdi. Araştırmada, "Kedi sahiplerinin, depresyon, anksiyete veya yakın ilişkilerindeki deneyimleri açısından başkalarından farklı olmadığı gözlemlendi. Bulgularımız, kedi sahiplerinin daha depresif, gergin veya yalnız olduğu inancıyla uyuşmuyor" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kedi sahiplerinin uzun zamandır beklediği haber geldi: Birden çok kedi sahibi olmanın 'delilik, yalnızlık, depresyon ve psikolojik rahatsızlık' göstergesi olmadığı, dünya çapındaki 'kedili deli kadın' klişesinin gerçekten de klişeden ibaret olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.

ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCLA) yapılan araştırmada, 500'den fazla evcil hayvan sahibi incelendi. Araştırmada, hem insanların zor durumdaki hayvanlara nasıl yaklaştığı, hem de evcil hayvan sahibi olmanın zihin sağlığı veya sosyal zorluklarla ilişkisi mercek altına alındı.

Araştırmada, 'kedili deli kadın' teorisini destekleyecek bir bulguya rastlanmadı. Sonuçları Royal Society Open Science dergisinde yayımlanan araştırmada, "Kedi sahiplerinin, depresyon, anksiyete veya yakın ilişkilerdeki deneyimleri açısından başkalarından farklı olmadığı gözlemlendi. Dolayısıyla bulgularımız, kedi sahiplerinin daha depresif, gergin veya yalnız olduğu inancıyla uyuşmuyor" denildi.

2017 yılında da Londra'daki UCL üniversitesinde yapılan bir araştırma, kedi sahibi olmak ile psikoz belirtileri göstermek arasında bir bağlantı olmadığını tespit etmişti. Bu araştırmada, kedi ve köpek sahibi olan kişilerin, zor durumdaki hayvanlarla daha çok empati kurabildiğini saptamıştı. (DIŞ HABERLER)