İsveç gazetesi, SETA raporunu çevirtti: Türkiye’ye gitmeye devam edeceğim

İsveç gazetesi Expressen tarafından çevrilen 666 sayfalık 'Avrupa’da PKK Yapılanması' başlıklı SETA raporunda adı geçen Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt “Bizi korkuyla susturmalarına izin vermeyeceğiz. Türkiye’ye seçimlerde ve duruşmalarda gözlemci olarak gitmeye devam edeceğim” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ahmet Tirej Kaya

DUVAR - Hazırladığı raporlarla tartışmaların merkezinde olan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) 'Avrupa’daki PKK Yapılanması' başlığıyla yayınladığı raporunun İsveç gazetesi Expressen tarafından çevirisi yaptırıldı. Konuyla ilgili gazetenin internet sitesinde yer alan haberde Federico Moreno imzası bulunuyor.

Çok sayıda Avrupalı politikacının raporda PKK taraftarı olarak suçlandığı belirtilen haberde, “Bunlar arasında İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, Sol Parti (Vänsterpartiet-V) lideri Jonas Sjöstedt, yine Sol Parti’den Amineh Kakabaveh ve Malin Björk de bulunuyor” deniliyor.

Raporun arkasında iktidardaki AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la güçlü bağları olan Türkiye’nin en büyük düşünce kuruluşlarından SETA’nın bulunduğu belirtilen haberde, “Rapor miting, gösteri ve toplantılardan alınan fotoğraflarla çok detaylı olarak hazırlanmış ve PKK’nin İsveç’teki yapılanmasını gösterdiği söyleniyor” ifadeleri kullanılıyor.

'SAVUNMA BAKANI KONUŞMAYI REDDETTİ'

Raporda, İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist’in adının YPG’ye sağlık hizmeti sözü verdiği iddiasıyla anıldığı belirtilerek, “Hultqvist raporu yorumlamayı reddediyor” deniliyor ve Hultqvist’in 2016 yılının Nisan ayında, YPG’ye herhangi bir söz vermediğini söylediği hatırlatılıyor.

'GEÇMİŞTE BÖYLE KİRLİ BİR KAMPANYA OLMADI'

Söz konusu raporu gazeteye değerlendiren Kürt yazar ve gazeteci Kurdo Baksi, Hultqvist’in Türkiye tarafından terör örgütü olarak görülen Kürt örgütlerine destek verdiğinin üstü kapalı olarak belirtildiğini söylüyor: “İsveçliler belki anlamıyor ama Türkler bunu ‘Hultqvist teröristlere destek veriyor’ olarak okuyor. Bu çok ciddi bir durumdur. Geçmişte asla bir İsveç savunma bakanı böyle kirli bir kampanyayla karşı karşıya bırakılmadı.”

'BİZİ KORKUYLA SUSTURMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Haberde Jonas Sjöstedt’in lideri olduğu Sol Parti’nin, PKK’nin terör örgütü olarak adlandırılmasını kaldırmak istemekle suçlandığı kaydediliyor. Facebook hesabından açıklama yapan Sjöstedt şunları ifade ediyor: “Türk hükümetine yakın bir organizasyonun, önemli bir kısmı Sol Parti’den olan bir dizi İsveçli politikacının görüşlerini kaydetmesi ve böyle bir yöntemle ortaya koyması kesinlikle kabul edilemezdir. Bizi korkuyla susturmalarına izin vermeyeceğiz. Türkiye’ye seçimlerde ve duruşmalarda gözlemci olarak gitmeye devam edeceğim. Sol Parti olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan İsveç vatandaşlarını ve seçilmişlerini suçlu olarak gösteren Türkiye’ye karşı harekete geçmesini istedik.”

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh ise Türkiye’nin, rejimi eleştiren ve Kürtlere destek veren politikacıları korkutmak istediğini söylüyor.

'DANİMARKALILAR TÜRKİYE’DE TUTUKLANABİLİR'

Haberde ayrıca Danimarka gazetelerinde konuyla ilgili yer alan haberlere de değiniliyor. Berlingske adlı gazeteye göre, Danimarka polisi raporda adı geçen yüzün üzerinde Danimarkalıyla iletişim kurmaya başladı. Diğer bir gazete DR’de yayınlanan bir yazıda da, raporda adı geçen Danimarkalıların Türkiye’yi ziyaret etmesi durumunda tutuklanma riskiyle karşı karşıya oldukları ifade ediliyor.