Tarrant cezaevinden faşistlere mektup yazıyormuş!

Yeni Zelanda'da iki camide 51 kişiyi katleden Brenton Tarrant'ın cezaevinden faşistlerle iletişim kurduğu ortaya çıktı. Tarrant'ın bir mektubunun internette yayımlanmasına Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'den tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlediği saldırılarda 51 kişiyi öldüren Brenton Tarrant'ın cezaevinden faşist gruplara mektup yazdığı ortaya çıktı. Cezaevi yetkilileri özür dilerken, saldırıların ardından görüşlerinin yayılmaması için Tarrant'ın adını bile anmamaya yemin etmiş Yeni Zelanda Başbakanı skandala tepki gösterdi.

Tarrant'ın Auckland Paremoremo Cezaevi'nden gönderdiği altı sayfalık bir mektup, kullanıcıların isimsiz fotoğraf paylaşması nedeniyle tartışmalı olan 4chan sitesinde yayımlandı. Tarrant, Rusya'da yaşayan bir 4chan üyesine yanıt olarak kaleme aldığı belirtilen mektupta, siyasi ve toplumsal 'görüşlerini' anlatıyor ve son cümlesinde benzer şiddet eylemlerinin çağrısında bulunuyor.

YENİ ZELANDA BASINI İÇERİĞİNİ YAYIMLAMADI

Yeni Zelanda basını, Tarrant'ın görüşlerinin yayılmasının engellenmesi amacıyla mektubun içeriğini yayınlamadı. Cezaevi yönetimi ise Tarrant'ın mektubuna el konmuş olması gerektiğini itiraf etti. Yeni Zelanda'nın mevcut yasalarına göre, tutuklular aileleri ve arkadaşları ile mektuplaşabiliyor, haftada üç mektubun kağıt, zarf ve posta hizmeti cezaevi tarafından karşılanıyor. Mektuplar sadece belirli durumlarda engellenebiliyor. Tarrant'ın faşist görüşlerini bu yolla yaymaya devam ettiğinin ortaya çıkması sonrası ise bu yasanın belirli durumlar için değişmesi gündemde.

ARDERN: İZİN VERİLMEMELİYDİ

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern ise "Yeni Zelandalıların, bu kişinin nefret dolu mesajını demir parmaklıklar ardından paylaşamayacağı beklentisi içinde olduğunu sanıyorum" dedi. Ardern, "Bu kişinin kafasında, propagandasını paylaşmak gibi çok belirli bir hedef olduğu açık. Dolayısıyla buna hazırlıklı olmalıydık" tepkisini gösterdi.

Avustralya vatandaşı olan Tarrant, 15 Mart günü Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camide 51 kişiyi öldürmüştü. 92 farklı suçlama ile yargılanacak olan Tarrant'ın bir sonraki duruşması Mayıs 2020'de yapılacak. (DIŞ HABERLER)