İddia: İdlib'de Suriye ordusuna ait savaş uçağı düşürüldü
Suriye ordusu, İdlib'de stratejik önem taşıyan Han Şeyhun kasabasına doğru ilerliyor. Ordunun, 2017'de kimyasal silah iddiaları ile gündeme gelen kasabaya 4 kilometre yaklaştığı belirtildi. Bu gelişmelerin ardından, silahlı isyancıların bölgede Suriye ordusuna ait bir uçağı düşürdüğü öne sürüldü.
14 Ağu 2019 (Son Güncelleme 18:01)
DUVAR – Suriye ordusunun İdlib’de kritik önem taşıyan Han Şeyhun kasabasına 4 kilometre kadar yaklaştığı belirtilirken, bölgede bir savaş uçağının düşürüldüğü iddia edildi. Muhaliflere yakın olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye hükümetine ait bir savaş uçağının İdlib’de silahlı isyancılar tarafından düşürüldüğünü öne sürdü.
HTŞ DUYURDU, ŞAM’DAN TEYİT YOK
İdlib’i 2019’un başından bu yana kontrol eden Heyet Tahrir el Şam (eski el Nusra) da uçağı düşürdüklerini duyurdu. Sukhoi-22 model uçağın Han Şeyhun’un yakınlarında düşürüldüğü iddia ediliyor. Ancak iddia henüz resmen teyit edilmiş değil.
KUŞATMA MI GELECEK?
Bu iddiadan hemen önce, Suriye ordusunun Han Şeyhun’da olası bir kuşatma ile sonuçlanacak şekilde iki köy ve bir tepede kontrolü ele geçirdiği haberleri gelmişti. Suriye devlet medyası ve isyancılara yakın kaynaklara göre Suriye ordusu, son operasyonlar ile Kafr-Ayn ve Aas köylerinin yanı sıra Tell Aas Tepesi’nde kontrolü aldı.
Han Şeyhun’un etrafının sarılmaya başlanması anlamına gelen bu gelişmenin ardından, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre ordu kasabaya 4 kilometre kadar yaklaşmış durumda. Reuters’a isim vermeden konuşan silahlı muhalif bir komutan ise ‘2014’ten bu yana isyancıların elinde olan kasabanın büyük tehlike altında olduğunu’ savundu.
HAN ŞEYHUN NEDEN ÖNEMLİ?
Han Şeyhun 2017’de, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye hava saldırısı düzenlemesine yol açan sarin gazı iddiaları ile gündeme gelmişti. Kasaba, Şam-Halep yolu üzerinde stratejik bir noktada bulunuyor.
İdlib vilayeti, Rusya ile Türkiye arasındaki çatışmasızlık bölgesi mutabakatının fiilen uygulanamaması sonrasında bu yılın başında Heyet Tahrir el Şam’ın (eski el Nusra) eline geçmişti. Suriye ordusu bu gelişmenin ve silahlı muhaliflerin mutabakat uyarınca çekilmemesinin ardından, vilayetteki operasyonlarını yeniden başlatmıştı. Son olarak önceki hafta ilan edilen ateşkes de uzun süreli olmamıştı. (DIŞ HABERLER)
DÜNYA
[8s 9d] Rusya'nın Krasnodar bölgesinde askeri helikopter düştü. İki kişilik mürettebat öldü.
[14s 37d] ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'ye Rus yapımı S-400'ler nedeniyle yaptırım öngören tasarıyı onayladı. Tasarının Senato'ya ne zaman sunulacağı bilinmiyor.
[15s 16d] Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Beyaz Miğferler'in kurucusu James Gustaf Edward Le Mesurier’in İstanbul'da ölmesi hakkında konuştu. Lavrantyev, 'Mesurier’in Lahey’deki Uluslararası Mahkemede ifade vermesini engellemesinin üzücü olduğunu' söyledi.
[15s 25d] Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna, Sırp lider Slobodan Miloşeviç'e sempatisini açıkça ilan eden ve bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Avusturyalı yazar Peter Handke'yi 'persona non grata (istenmeyen kişi) ilan etti. Handke'nin olası ziyaretine karşı alınan kararda, Nobel Edebiyat Ödülü'nün 'bir soykırım inkârcısına verilmesi' de kınandı.
[15s 53d] Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un halkın öfkesini çeken emeklilik reformu Başbakan Edouard Philippe tarafından sunuldu. Günlerdir süren grev karşısında Macron yönetimi bazı geri adımlar atsa da, ülkede yarın da büyük bir protesto bekleniyor.
[16s 26d] Myanmar'ın bir zamanlar 'barış elçisi' olarak anılan Nobel Barış ödüllü lideri Aung San Suu Kyi, Müslümanlara soykırım suçlamasıyla Lahey'de açılan davada ülkesini savundu. Suu Kyi, Arakanlı Müslümanların maruz bırakıldığı şiddeti 'anlaşılması zor' ve 'iç çatışma' olarak tanımlamayı seçti; soykırım suçlamasını reddetti.
[16s 33d] Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz sınırlarına ilişkin anlaşmaya tartışma yaratırken, İtalya'dan da karşı hamle geldi. İtalyan hükümeti, Kıbrıs'a fırkateyn gönderdi. Bu adım, “Fransız petrol şirketi Total ve İtalyan şirketi Eni Hydrocarbons'un ada açıklarındaki sondaj çalışmalarını koruma girişimi' olarak nitelendirdi.
[17s 50d] TIME dergisi iklim aktivisti Greta Thunberg için "Thunberg, gezegen hakkında varolan bulanık endişeleri dünya çapında bir mücadeleye dönüştürdü" diye yazdı.
[18s 10d] ABD Başkanı Donald Trump'ın ekibinin, 2020 yılındaki seçimler için hazırladığı videoda Trump, Marvel dünyasından bir kötü karakter olan 'Thanos' olarak resmedildi. Videoda, Trump, parmaklarını şıklatmasından sonra Demokrat Partili liderlerin 'yok olduğu' görülüyor.
[20s 34d] Rusya, İran ve Türkiye'nin Astana süreci kapsamındaki son toplantısının sonuç bildirisinde İdlib uyarısı yer aldı. Bildiride, İdlib'de terörist grupların artan varlığından endişe duyulduğu' beyan edildi.
[21s 30d] Türkiye'nin Libya'da BM tarafından tanınan hükümetle yaptığı anlaşmaya, General Halife Hafter'in lideri olduğu Libya Ulusal Ordusu'ndan tepki geldi. Trablus hükümetine savaş açan Hafter'e bağlı donanmanın Kurmay Başkanı Ferec el Mahdevi, 'bölgeye yaklaşacak Türk gemilerinin batırılması için emir aldığını' söyledi.
[21s 48d] Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin İdlib vilayeti için "İdlib terör yuvası haline geldi" dedi. Rus bakan, "Ne yazık ki bölgedeki Türk meslektaşlarımız henüz terör eylemlerine bulaşmamış silahlı muhalifleri El Nusralı teröristlerden ayırt etmeye yönelik sorumluluklarını yerine getirmedi" diye konuştu.