Almanya'da gündem yine Osmanen Germania

Welt, Taner A.'nın, AK Parti'nin Almanya lobi kuruluşu olan UETD'nin Şubat 2016'da Köln'deki bir organizasyonunda, mahkumiyet almış olan Osmanlı Germania'nın o dönemdeki yöneticisi Mehmet Bağcı ile tartıştığı anda çekilmiş bir fotoğrafını elde etmiş. Gazetenin araştırmasına göre, Taner A. Instagram ve Facebook gibi hesaplarında Türkiye'de önemli bağlantıları olan başarılı bir iş adamı profili çiziyor.

Google Haberlere Abone ol

KÖLN - Geçtiğimiz yıl Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer tarafından yasaklanan Osmanen Germania grubu hakkında uzun zamandır bir sessizlik vardı. Grup yasaklandı, grubun kimi üyeleri ceza aldı ancak ilişki ağı karanlıkta kalmaya devam etti. Geçtiğimiz ocak ayında grubun önde gelen üyesi Stuttgart'ta yargılanmıştı. Ancak bu davada, "AK Parti ile grup arasında organik bir bağlantı olduğu" iddialarını destekleyecek yeni bilgi ortaya çıkmadı. Davada odaklanılan konu grubun çete suçları kapsamına giren bağlantıları oldu. Almanya Federal Anayasa Koruma Dairesi, geçtiğimiz haziran ayında yayınladığı en son raporunda, "Türkiye'deki iktidar partisinin Almanya'daki farklı grupları etkisi altına alma konusunda hâlâ aktif olduğu" uyarısında bulunmuştu.

Şimdi basında Taner A. adı üzerinden "Osmanen Germania ve AK Parti ilişkileri" ile ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Bu iddialarda grubun Ankara ile doğrudan bağlantıları olduğu iddia ediliyor. Bu iddiaların odak noktasında ise Solingen'den genç bir iş insanı ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu var. Grubun aktif üyesi olduğu iddia edilen Taner A. üzerinden Almanya İçişleri Bakanlığı'nca "ciddi bir tehlike" olarak görüldüğü için yasaklanan Osmanen Germania grubu ile AK Parti hükümeti arasında gerçekten bir ilişki olduğuna dair ipuçlarına ulaşılabileceği iddiaları die Welt gazetesinde 6 Haziran'da yayınlanan bir habere ortaya atıldı.

Welt'teki habere göre, Taner A. Osmanlı Germania'nın Duisburg başkan yardımcılığını yaptığı sırada, AK Partili bakanlarla sık sık temas halindeydi. İddiaya göre, Taner A. sayesinde grup ile Türkiye'de 'kilit pozisyondaki' isimler arasında nasıl bir ağ olduğuna dair bilgilere ulaşmak mümkün ve bu ilişki ağında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ismi öne çıkıyor.

Almanya'da 31 alt organizasyonu olan Osmanen Germania çetesinin kendilerini Almanya'da "Türkiye hükümetinin militan kolu" olarak gördüğü yıllardır biliniyor. Güvenlik makamlarına göre, grup 2015 yılında Türkiye’de milletvekili seçimlerinin yapıldığı yıl kuruldu. Ancak grubun Almanya’da Erdoğan hükümetini eleştirenlere karşı baskı uygulamaya çalıştığı ve Almanya'da yapılan Erdoğan yanlısı bazı gösterilerin de arka planında Osmanen Germania grubunun olduğu şüpheleri yeni dillendiriliyor.

Ancak aslında grubun bazı üyeleri, zaten şantaj, gasp, kaçakçılık ve yaralama gibi suçlardan mahkumiyet aldı. Hatta gruptan ayrılan eski üyelerden bazıları 'suikast görevi' bile aldıkları bilgisini basınla paylaştılar. Grubun sadece MHP'nin Almanya kolu olan Bozkurtlar (Grauen Wölfe) ile ilişkisi olmadığı, aracı bir kişi sayesinde AK Parti ile de bağlantılar kurduğu iddiaları da Almanya basınında defalarca yazıldı. Yeni edinilen bilgilere bakılırsa, bu ilişkilerin ne derece 'canlı' ve 'doğrudan' olduğu, Alman güvenlik makamlarınca gizli tutulmuş.

Welt, Taner A.'nın, AK Parti'nin Almanya lobi kuruluşu olan UETD'nin Şubat 2016'da Köln'deki bir organizasyonunda, mahkumiyet almış olan Osmanlı Germania'nın o dönemdeki yöneticisi Mehmet Bağcı ile tartıştığı anda çekilmiş bir fotoğrafını elde etmiş. Gazetenin araştırmasına göre, Taner A. Instagram ve Facebook gibi hesaplarında Türkiye'de önemli bağlantıları olan başarılı bir iş adamı profili çiziyor. Sosyal medya hesaplarında sürekli pahalı otomobillerle ve lüks marka kıyafetlerle, göz alıcı mücevherlerle fotoğraflar paylaştığı ifade ediliyor. Instagram hesabında yaptığı işi "savunma endüstrisi, finansal danışmanlık-emlak" şeklinde tarif etmiş. Bazen bu yılın haziran ayında olduğu gibi Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı Armin Laschet'in (CDU) yanında bazen de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun yanında ağır silahlarla poz verdiği resimleri paylaşmış.

Taner A. ile Çavuşoğlu'nun ilk ne zaman ilişki kurduğu belirsizliğini koruyor. 2016 yılının Ekim ayında yine lüks bir arabanın direksiyonundaki fotoğrafıyla birlikte Brüksel’de Afganistan konferansına katılan Çavuşoğlu'nu kastederek, “Bir kez daha Dışişleri Bakanı ile bir toplantı yapıldı” yorumunu paylaşmış. İlginç bir tesadüf ki, tam da Brüksel'e gittiği o dönem Taner A.'nın Osmanen Germania'nın "Dünya bölümü"nün (World Chapter) liderliğini yaptığı döneme denk geliyor. Toplantı hakkında hiçbir şey bilgi yok. Ancak Çavuşoğlu'na yakınlık kısa sürede Osmanen Germania üyesine olağan dışı kapılar açmış. Welt'in yaptığı araştırmaya göre Taner A., 16-18 Şubat 2017 tarihleri arasında Bonn'daki G-20 Dışişleri Bakanları konferansına (muhtemelen Türkiye hükümetinin çevresinden biri olabildiği için) katılmış. Gazete Düsseldorf'taki Intercontinental Oteli'nde de Taner A.'nın eski Başbakan Binali Yıldırım'ı beraberindekilerle beklediği bir fotoğrafa ulaştığını da yazıyor.

G-20 konferansının yapıldığı Dünya Konferans Merkezi'nde Taner A., oldukça iyi korunan güvenlik alanına da girebilmiş. Almanya eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ve ABD'li meslektaşı Rex Tillerson da dahil olmak üzere dünyanın en güçlü devletlerinin bakanlarının müzakereler için bir araya geldiği toplantıya Taner A., da gelebilmiş. Marriott Hotel lobisinde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Taner A., bir kez de ayrıca görüşmüş. Çavuşoğlu'nun çıkışında ise arabasını Düsseldorf Havaalanı'nda neredeyse doğrudan hükümetin uçağının yakınına park etmiş. Üstelik Taner A., bu kadar hassas güvenlik önlemlerinin alındığı bu yerlere Alman polisinin Osmanen Germania grubuna düzenli olarak baskınlar yaptığı bir dönemde girmeyi başarmış.

Böylesi suçlamaların yöneltildiği bir grubun Türkiye hükümeti veya bakanlarıyla nasıl ilişkilenebildiği ise hâlâ ucu açık kalan bir soru. Sadece Baden-Württemberg eyaletinde şu ana kadar Almanya'da yasaklı bu grupla ilgili 149 soruşturma ve 35 tutuklama emri var. Başka eyaletlerde de adi suçlardan dolayı grup üyeleriyle ilgili mahkumiyet kararları mevcut.

Taner A. Facebook hesabında Mevlüt Çavuşoğlu ile göründüğü fotoğraflar paylaşmış. Osmanen Germania'nın Almanya'da yeni yasaklandığı tarihte, Çavuşoğlu aşırı sağcıların yaptığı Solingen saldırısının anma töreni için Solingen'e geldiğinde Taner A.'nın da evini ziyaret etmiş. Çavuşoğlu'nun ziyaretinin videolarını Instagram'da yayınlamış.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yazdığı şiir nedeniyle şovmen Jan Böhmermann'ın cezalandırılması gerektiğini eski Osmanen Germania şefi Bağcı'ya söylediği iddia edilen Külünk ile de Taner A.'nın UETD'nin Köln'deki bir etkinliğinde bir araya geldiği Welt'in paylaştığı bilgiler arasında. Facebook ve Instagram hesaplarında Taner A.'nın eski Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, polis şefi Erhan Gülveren ve Kültür Bakanı Mehmet Ersoy ile çektirdiği fotoğraflarını da paylaştığı, ayrıca aynı hesapta Ankara'da özel polis biriminin atış sahasında silah alıştırması yaparken çekilmiş video görüntüleri olduğu da Welt'in ulaştığı bilgiler arasında.

Almanya'nın Osmanen Germania'yı resmi olarak yasaklanmasından dört ay sonra bile Taner A. sosyal medya hesabında İstanbul'da AK Partili siyasetçi Mücahit Arslan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı düğün töreninde, yanında MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da olduğu bir fotoğraf çektirmiş.

Die Welt'e göre, Taner A., hükümete yakın medya organlarında 'başarılı bir iş insanı' olarak yazılıyor. Son zamanlarda Taner A.'nın babası Çetin A. ile birlikte Adana'da elektrikli otomobil üretmeyi planladıkları yazılmış. Baba Çetin A., 'başarılı bir iş adamı' olarak görünüyor. Ayrıca birkaç yıl boyunca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Düsseldorf'taki onursal danışmanı olarak görev yapmış ve de MÜSİAD üyesi. O dönemde Çetin A., 3 Temmuz 2012 tarihinde gelecekte SPD'nin başbakanı adayı olacak Per Steinbrück ile bir araya gelerek Steinbrück'e seçim kampanyası için desteğini sunmuş ve Türkiye'de birçok "insan" tanıdığını da belirtmiş. Bu bilgileri toplantıya katılan başka bir katılımcı gazeteciyle de paylaşmış.

Welt, Çetin A.'nın şirketinin bilançosunun, 2016 yılı sonu itibariyle 40 milyon Euro'yu aşan bir varlığa sahip olduğunu yazıyor. Basına yapılan bir açıklamada, holdingin "Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Ekonomik İşler Bakanlığı'na yöneltilecek ekonomik ve siyasi konularla ilgili sorularda Türkiye ve Almanya arasındaki uzman komisyonların bir üyesi" olduğu belirtiliyor. Holding şirketlerine ek olarak, Çetin A,. son yıllarda çeşitli iş taahhütleri olan dokuz limited şirketin de Genel Müdürü olarak görülüyor.

Gazete 2018'de Çetin A.'nın görevlerini, benzer bir isme sahip birkaç şirkete öncülük eden oğlu Taner A.'ya devrettiğini, şirketlerin Türkiye'de başarılı olan bir müteahhit tarafından yönetildiğini yazıyor. Şirketlerin şeffaf olmayan bir örüntüsü olduğu da verilen bilgiler arasında geçiyor.

Taner A. gazetenin sorduğu, Osmanen Germania üyeliğine veya ticari faaliyetlerine ilişkin soruların hiçbirine cevap vermemiş. Tam olarak gruptan ne zaman ayrıldığı bilinmiyor. Ancak grubun herkese açık olmayan Facebook sayfasına üyeliği 2018 yılına kadar sürmüş. Bu arada, kendisinin grupla bağlantısını gösteren görüntüler internetten silinmiş bile...