Keşmir krizi Bollywood'u vurdu

Asya'nın 'düşman kardeşleri' olan Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim tırmanıyor. Hindistan'ın Keşmir'in özel statüsünü kaldırmasının ardından, Pakistan da Hindistan'a giden tren seferlerini durdurdu. İslamabad, Hint filmlerini de yasakladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'ın Keşmir'in özel statüsünü kaldırmasının ardından Pakistan'dan yeni bir adım geldi. İslamabad yönetimi, diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürmesinin ardından, bu kez de tren seferleri ile Hint filmleri üzerinden bir misilleme kararı alındı.

Pakistan yönetimi, Hint filmlerinin ülke çapında gösteriminin yasaklandığını açıkladı. Filmlerin yanı sıra Hint kültürüne dair diğer içeriklere de izin verilmeyeceği belirtildi.

Pakistan Demir Yolları Bakanı Şeyh Raşid Ahmed ise Lahor-Delhi arasında hizmet veren Samjhota Ekspresi'nin seferlerinin durdurulduğunu açıkladı. Ahmed, yaklaşan Kurban Bayramı yoğunluğu nedeniyle Samjhota Ekspresi vagonlarının ek sefer düzenleyen hatlara dağıtılacağını söyledi.

'SAVAŞ ÇIKABİLİR'

Bollywood filmleri Hindistan'la ilişkilerin gidişatına paralel olarak Pakistan'da sık sık yasaklanırken, aynısı 'Dostluk Espresi' adıyla da anılan tren yolu için de geçerli. Bu hattaki seferler son olarak, iki ülke arasında şubat ayında yaşanan krizde bir haftalığına durdurulmuştu. Ahmed ise bu kez farklı bir tablo çizerek, "Ben Demir Yolları Bakanı olduğum müddetçe bu hat tekrar hizmete girmeyecek. Gelecek aylar çok önemli. Savaş çıkabilir. Biz savaş istemiyoruz ama çıkarsa bu savaş son savaş olacaktır" dedi.

Lahor-Amritsar-Delhi arasında haftada iki gün sefer yapan hat, 1976'de açıldığından bu yana her kriz döneminde kısmen ya da tamamen kapatılıyordu. Hindistan yönetimi, daha önce seferleri, sınırı geçtikten sonraki ilk istasyon olan Attari'den sonra kısıtlarken, Pakistan yönetimi ise daha önce seferleri tamamen durdurma kararları almıştı.

Hat, 1976'daki iki ülkenin karşılıklı düşmanca tavırlarını sona erdirmesi ve ilişkileri geliştirmesini amaçlayan Şimla Anlaşması'nın ardından açıldığı için "Dostluk Ekspresi" adıyla da anılıyor.

İki ülke arasındaki son kriz, Hint anayasasında yarım asırdan uzun süredir Keşmir'e ayrıcalık tanıyan, kendi yasalarını hazırlamasına imkân tanıyan 370'inci maddenin pazartesi günü iptal edilerek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırması üzerine patlak verdi. Hindistan'ın milliyetçi hükümeti bu kararı 'Keşmir'i kalkındırmak' için aldıklarını öne sürerken, bölge üzerinde hak iddia eden Pakistan tepki göstermişti. (AA, DIŞ HABERLER)

Hindistan ile Pakistan'ın Keşmir düğümüHindistan ile Pakistan'ın Keşmir düğümü

Keşmir'de Hindistan helikopteri düştü: 7 kişi öldüKeşmir'de Hindistan helikopteri düştü: 7 kişi öldü