Üçüncü Dünya: Kızıllara 'Sauron' operasyonu!

Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte yönetiminin 'Kızıllara' yönelik başlattığı Sauron operasyonunda karşılıklı ölümler yaşanıyor... Venezuela'da paramiliterlerden Chavezci aktivistlere suikast... Nijerya'da Şii örgüt yasaklandı... Hepsi Üçüncü Dünya'da...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte yönetimi ile NPA (Yeni Halk Ordusu) arasındaki çatışma büyüyor. Yüzüklerin Efendisi karakteri Sauron'a gönderme yaparak başlatılan devlet operasyonu 'Oplan Sauron' sonrasında Negros Oriental bölgesi silahlı gerilim yaşıyor. Gerekçesiz gözaltı ve cinayetlerin artması hakkında NPA'nın da bileşeni olduğu NDF (Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi), köylüler, mayın karşıtı eylemciler, insan hakları savunucuları ve avukatların Duterte'nin 'özel ölüm taburu' tarafından işkence gördükten sonra katledildiğini duruyor. NPA sözcüleri tarafından yapılan açıklamada, operasyonların başladığı Aralık 2018 tarihinden bu yana 21 kişinin öldürüldüğü ve neredeyse 100 kişinin gerçek olmayan gerekçelerle yasadışı olarak gözaltına alındığı belirtiliyor. Bununla birlikte sözcüler, devletin köylülerin ekinlerini zarara uğratarak geçim kaynaklarını yok etmek istendiğinin altını çiziyor.

NPA'nın askeri güçlerle girdiği çatışmada 43 asker ve polisin öldüğünü açıkladığı aynı metinde, yapılan saldırının "masum kurbanlar için adalet talebi" olduğu söylendi. Duterte ise yaptığı açıklamalarda 'orduya gerekli talimatları verdiğini, NPA'nın hak ettiğini alacağını' söyledi, “Siz komünistler, kırmızı çizgiyi geçtiniz. Kırsal alanlar sizin gibi parazitler tarafından istila edildi” ifadelerini kullandı. Duterte, NPA'yı dört istihbarat polisine işkence yapmak ve öldürmekle suçluyor. İki taraflı suçlama ve çatışmalar dolayısıyla Filipinler basını yaşananları 'kısasa kısas' olarak değerlendiriyor.

Inquirer'de yer alan haber, yine NDF bileşeni olan Filipinler Komünist Partisi'nin (CPP) olaylar hakkındaki yorumunu, “Yeni Halk Ordusu Duterte'nin tehditlerinden etkilenmez. NPA kendini silahlarla savunabilir ama silahsız köylüler, avukatlar, insan hakları savunucuları, kilise halkı ve siviller savunamaz. NPA onlar için geri saldırmalı” şeklinde aktardı.

.

Philippine News Agency'de yer alan habere göre, Filipinler Ulusal Polisi (PNP) ordunun ve polisin 'Sauron Operasyonu'nu Negros Oriental bölgesinde sürdürdüğünü açıklamıştı. PNP'nin başındaki isim, General Oscar Albayalde yaptığı açıklamada bölge halkına seslenerek 'NPA'yı desteklemeyi bırakma' çağrısında bulundu: “Negros Oriental halkını, devletin egemen gücüne sadakatlerini sürdürmeye, CPP/NPA/NDF teröristleri tarafından halkın aklına ve yüreğine aşılanan silahlı mücadele fikrini geri çevirmeye ve reddetmeye çağırıyoruz.” Abayalde'nin bu açıklaması NPA'nın bölge halkı üzerindeki etkisini gösteriyor. Nitekim örgütün kurduğu gerilla alanları çevresinde 'yarı zamanlı' ya da 'gündüz çiftçi akşam militan'lardan oluşan bir hat bulunuyor.

Köylülerden aktif destek aldığı merkezlerde yaptığı örgütlenme çalışmaları, NPA'nın tek avantajı değil. Tıbbi destekten eğitime kadar uzanan alanlarda çevre halkla kurulan ilişki, NPA gerilla bölgelerini daha da sağlamlaştırıyor. Haliyle devlet güçlerinin NPA etki alanında yürüttüğü faaliyetler ve çekirdeğine ulaşma girişimi pek kolay olmuyor. Bununla birlikte devletin eksik kaldığı yerleri NPA'nın dolduruşu, Abayalde'nin de altını çizdiği üzere devlet açısından 'sadakat sorunu' ortaya çıkarıyor. Geçtiğimiz yıl NPA'nın verdiği verilere göre, ülkede -çoğunluğu güneyinde olmak üzere- 120'den fazla 'gerilla alanı' bulunuyor. Örgütün verdiği rakamların biraz abartılı olma ihtimalini göz önünde bulundursak dahi bu sayı binlerce gerilla anlamına geliyor. Ordu geçtiğimiz yıl NPA gerillalarının sayısını 3 bin 700 olarak gösterirken farklı kaynaklar bu sayıyı 6 bine kadar çıkarabiliyor.

Duterte yönetimi yakın geçmişte NPA ile barış sağlamak için görüşmeye yeltenmiş olsa da 'Sauron Operasyonu' gibi örnekler çatışmaların ve anlaşmazlığın yoğunlaştığını gözler önüne seriyor. Öyle ki geçtiğimiz yılın şubat ayında Duterte, komünist gerillalar hakkında askerlere verdiği 'komünist kadınları öldürmeyin ancak vajinalarından vurun' şeklindeki insanlık dışı talimatı dolayısıyla büyük tepki toplamıştı.

Eski NPA Gerillası: Filipinler'de öldürülürsem kimin yaptığı belli, CIAEski NPA Gerillası: Filipinler'de öldürülürsem kimin yaptığı belli, CIA

VENEZUELA: PARAMİLİTERLERDEN CHAVEZCİLERE SUİKAST

Sağ muhalefetin paramileter güçlerle gündeme geldiği Venezuela'da suikast sonucu 6 Chavezci hayatını kaybetti. Barina kentinde Corriente Revolucionaria Bolivar y Zamora (CRBZ) üyesi Chavezcilerin silahlı saldırı ile öldürülmesinin ardından PSUV Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello, suçluların Kolombiya tarafından finanse edilmiş olma ihtimaline değindi.

TeleSur'da yer alan habere göre Cabello, “Bu, uyuşturucu ve şiddet konusunda uzman Kolombiya tarafından ithal edilmiş bir şiddettir. Köylülerin yanında dayanışmamızı sunuyor ve bu olayların sorumluları hakkında adaletin yerini bulmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı, soruşturmanın hassas bir şekilde ilerlemesi gerektiğini belirtti.

CRBZ tarafından yapılan açıklamadaysa, şüphelilerin askeri eğitimli olduğu ve Kolombiya'da örgütlenip Venezuela'da suikastlar düzenleyen eski polis sağ paramiliter güçler olduğu vurgusu vardı.

NİJERYA: Şİİ ÖRGÜT YASAKLANDI

Jeune Afrique'de yer alan habere göre, yaklaşık iki hafta önce, Nijerya'da ev hapsinde bulunan Şii dini lider İbrahim Zakzaki için özgürlük isteyen göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada biri polis ve biri gazeteci olmak üzere en az 8 kişi hayatını kaybetti. Eylemler ülkedeki en büyük Şii örgütü Nijerya İslam Hareketi'nin (IMN) öncülüğünde yapıldı. Ancak Nijerya daha sonra IMN'yi yasadışı ilan etti. Daily Post'da yer alan habere göre, yargı, tüm bunlara karşın Zakzaki ve eşinin tedavi görmesi ve serbest bırakılması hükmünü verdi.

Nijerya dini yapısı, Şii nüfusu daha yoğun -ya da dünya gündeminde daha fazla yer eden coğrafyalar dolayısıyla fazla bilinmiyor. Ancak 180 milyonun üzerindeki nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi, azımsanmayacak bir Şii nüfusa ev sahipliği yapıyor. Nijerya'nın nüfusunun çoğunluğunu Sünni Müslümanlar ve sayısal olarak hemen arkalarından gelen Hıristiyanlar oluştursa da, farklı kaynaklara göre ülkede 2-4 milyon arasında Şii'nin yaşadığı tahmin ediliyor.

Üçüncü Dünya: Üniversiteye afiş yasağı!Üçüncü Dünya: Üniversiteye afiş yasağı!

Üçüncü Dünya: Sandinist devrim 40 yaşındaÜçüncü Dünya: Sandinist devrim 40 yaşında

Üçüncü Dünya: Kolombiya'da ELN her zamankinden daha güçlüÜçüncü Dünya: Kolombiya'da ELN her zamankinden daha güçlü