Suriye: İdlib'de ilan edilen ateşkes Türkiye'ye çağrı

Suriye'in İdlib kentinden ilan edilen ateşkes sonrası Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi'den açıklama geldi. Caferi yaptığı açıklamada, gece yarısı itibariyle yürürlüğe giren ateşkesin "Türkiye'ye yapılmış bir çağrı" niteliğinde olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın son dört aydır ağır hava saldırılarının hedefindeki İdlib'de ateşkes ilanından sonra Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, İdlib'de ateşkes sağlandığına dair açıklamayı Türkiye'ye yapılmış bir çağrı olarak niteledi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın askeri yetkililere dayandırdığı habere göre Esad hükümeti, muhaliflerin silahlarıyla birlikte, Rusya ile Türkiye arasında Eylül 2018’de Soçi kentinde imzalanan İdlib mutabakatındaki gerginliği azaltma bölgesinden çekilmeleri şartıyla, gece yarısı itibarıyla ateşkes uygulamayı kabul etti.

ATEŞKES İLE İLGİLİ RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Ateşkes hakkında ilk açıklama Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev’den geldi. Kazakistan’da yapılan Suriye konulu 13'üncü Astana formatlı Garantörler Toplantısı’na katılan Lavrentiev, “Suriye hükümetinin ateşkes uygulama kararını gayet tabii ki memnuniyetle karşılıyoruz” açıklamasını yaptı.

Türkiye, İran ve Rusya’dan heyetler Çarşamba günü Suriye’deki gelişmeleri ele almak üzere Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bir araya geldi. Yapılacak toplantının gündeminde İdlib ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki gelişmeler, insani durum, esir değişimi, cansız bedenlerin teslim edilmesi, kayıp kişilerin aranması ve çatışan taraflar arasında güven artırıcı önlemler yer alıyor.

'TÜRKİYE'YE YAPILMIŞ BİR ÇAĞRI'

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, İdlib'de ateşkes sağlandığına dair açıklamayı Türkiye'ye yapılmış bir çağrı olarak niteledi.

Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da yapılan Astana görüşmelerinin 13. turu sonunda basın toplantısı düzenleyen Caferi, "Ateşkes açıklaması, Türk tarafı ve niyetleri için bir sınama olacak. Aynı zamanda bu, Suriye hükümetinin Astana sürecini desteklediğinin onayıdır" açıklamasını yaptı.

Suriye yönetiminin verdiği sözlerin eylemleriyle her zaman uyumlu olduğunu kaydeden Caferi, "Astana sürecine destek vermemiz, bu kararları destekleyen inisiyatifler aldığımız anlamına gelir. Bizler Nursultan'da bulunurken ateşkes açıklaması yapılmasının nedeni, burada bulunan herkese Suriye'nin Astana sürecini desteklediği mesajının verilmesidir" ifadelerini kullandı. (Kaynak: Sputnik, DW)