Ege'de mülteciler zeplin ile gözetlenecek

Avrupa Birliği, Türkiye'den Yunanistan'a oradan da Avrupa'ya geçmeye çalışan mültecileri zeplin aracıyla izleyecek. Ege sularında mültecileri izleyecek ve raporlayacak zeplin kararı Yunanistan'da hak savunucularının tepkisiyle karşılandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Türkiye üzerinden Avrupa’ya mülteci akımının tekrardan yükseliş trendi içerisine girme emareleri göstermesi Avrupa Birliği’nin yeni yönetimini harekete geçirdi. AB, Ege’de Türkiye-Yunanistan deniz hududu bölgesine mülteci akımını önlemek için istihbarat faaliyetleri yürüten zeplin gönderiyor.

İstihbarat toplayan hava aygıtı ilk etapta Samos (Sakız) Adası’nın gökyüzünde iş tutacak. Sistemin başarılı olması durumunda aygıtın başka bölgelerde de kullanımı gündeme gelecek.

Konu ile ilgili Yunanistan basınına konuşan mülteci meselesinden sorumlu yeni Bakan Yardımcısı Yorgos Koumoutsakos hükümetin AB ile beraber attığı yeni adıma açıklık getirdi.

“Samos’ta, yakın zamanda Frontex ile iş birliği çerçevesinde bir zeplin göreve başlayacak. Bu araç çok geniş bir bölgenin resmini çekecek” açıklamasında bulunan Koumoutsakos, Samos’un semalarını mesken tutacak olan hava aracının çok geniş bir planın parçası olduğunu vurguladı.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Bakan'a göre zeplin gökyüzünde Türkiye kıyılarından hareket eden mültecileri taşıyan deniz araçlarının, mültecilerinin Avrupa’ya geçişlerine aracı olan şahıslar tarafından Ege sularına ne zaman bırakıldığını kayıt altına alacak.

Kayıt altına alma işlemi ardından, Yunanistan mercileri olay hakkında Türkiye makamlarına anında haber verecek ve bilgi paylaşımında bulunacak.

Aynı dakikalarda Yunanistan Sahil Güvenlik botları duruma müdahale edecek ve Türkiye makamlarının harekete geçmesi ile beraber mülteci akışı durdurulacak.

HAK SAVUNUCULARI AYAĞA KALKTI 

Yunanistan’daki yeni hükümetin mülteci meselesi konusunda atmış olduğu yeni adımlar komşu ülkedeki hak savunucularının yoğun tepkisini çekiyor. Birçok parti ve örgüt yeni hükümeti popülizm ile ve Avrupa’daki aşırı sağcı hükümetleri taklit etme ile itham ediyor.

Konuya odaklanan muhalefet yakın medya kaynakları ise zeplinin 2004 Olimpiyatları'nda Atina semalarında her türlü toplumsal eylemi ve protestoyu bastırmak için kullanıldığını hatırlatıyor.

Diğer yandan yeni gelişme akıllara önceki günlerde Ege sularında yaşanan ve Aegean Boat Report tarafından kayıt altına alınan skandalı getiriyor. Bottaki mültecilerin çekmiş olduğu video görüntüsünde 34 kişiyi taşıyan botun Yunanistan Sahil Güvenliği tarafından Türkiye karasularına doğru sürüklendiği ve ardından mültecilere Türkiye Sahil Güvenliği'nin müdahale ettiği görülüyordu.