Mültecileri zorla Türkiye'ye sürüklüyorlar

Yunanistan karasularında 14'ü çocuk 34 mülteciyi taşıyan bir botun Türkiye'ye doğru zorla sürüklendiği ortaya çıktı. Bottaki mültecilerin çektiği videonun yayılması üzerine tepkiler artarken Aegean Boat Report Örgütü kurucusu Tomi Olsen bu gibi olayların Ege’de sıklıkla görüldüğü uyarısında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yunanistan’da muhalefete ve sol kulvara yakın duran medya Ege sularında vuku bulan bir insanlık dramına ve temel insan hakları ihlaline ışık tutuyor. Efimerida ton Sintakton gazetesinin yeni kurulan Kiriakos Mitsotakis hükümetinin tüm itirazlarına rağmen yayınlamış olduğu iki video Yunanistan mercilerinin yasa dışı bir biçimde mülteci botlarını Türkiye karasularına doğru sürüklediğini gösteriyor.

İnsan hakları ile mülteci hakları savunucularının büyük tepkisini çeken video görüntülerinde mültecileri taşıyan deniz aygıtının Türkiye sularına sürüklendiğini ve sonrasında mültecilerin Türkiye Sahil Güvenliği tarafından alı konulduğunu gösteriyor.

34 MÜLTECİ 14'Ü ÇOCUK

Efimerida ton Sintakton bugüne dek, 17 Temmuz 2019 tarihinde Agathonisi açıklarında meydana gelen olay ile ilgili iki videoyu sitesinde yayınladı. Video görüntüleri mülteciler tarafından kaydedildi.

Türkiye karasularına Yunanistan Sahil Güvenlik Botu tarafından sürüklenen deniz aygıtında 34 mülteci bulunmaktaydı. Bu mültecilerden 14’ü çocuk idi.

HÜKÜMET NE DİYOR? 

Olay ile ilgili Yunanistan medyasına konuşan Mülteci Politikalarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Yorgos Koumotsakos ilk başta görüntülerin berrak olmadığı ve olayın tam olarak yansıtılmadığı görüşünü öne sürdü.

Bakan Yardımcısı'na göre olayın nerede meydana geldiği, Türkiye ya da Yunanistan kara sularında vuku bulup bulmadığının belli olmadığı iddia etti. Koumoutsakos ayrıca, ülkesinin uluslararası normları takip ettiğini de vurguladı.

ÖRGÜT YALANLADI

Olayı gündeme taşıyan uluslararası Aegean Boat Report Örgütü ise Koumoutsakos’u yalanlıyor. Örgütün kurucusu Tomi Olsen olayın Türkiye karasularında vuku bulması durumunda Yunanistan Sahil Güvenliği'nin müdahalesinin söz konusu olmayacağını vurguluyor.

Olsen’e göre mültecileri taşıyan plastik bot Yunanistan karasuları içerisinde Yunanistan Sahil Güvenliği tarafından durduruldu ve sonrasında Türkiye karasularına geri götürüldü.

Olsen ayrıca, bu gibi olayların Ege’de sıklıkla görüldüğü uyarısında da bulunuyor.