Yerlilerin arazisine inşaat Yeni Zelanda'yı ayaklandırdı, Jacinda Ardern projeyi durdurdu

Yeni Zelanda'da bir inşaat firmasının yerlilerin kutsal arazisine üzerinde 500 ev yapma projesi, yayılan protestolar sonrası Başbakan Jacinda Ardern tarafından durduruldu. Ardern, "Protestoculara mesajımız şu, sizi anlıyoruz ve sesinizi duyurmak istediğinizi biliyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda, ülkesinin yerlileri olan Māori halkının kutsal saydığı bir arazide planlanan 500 evlik bir inşaat projesi nedeniyle ayakta. İnşaatın başlamasını engellemek için araziyi işgal eden eylemcilere tahliye emri gönderilmesiyle gerilimin tırmanması üzerine Başbakan Jacinda Ardern devreye girdi. Ardern, sorun çözülene dek inşaatı durdurdu.

Fletcher inşaat firmasının Auckland kentinin güneyinde ev yapmayı planladığı arazi, Māoriler tarafından Ihumātao olarak adlandırılıyor ve kutsal sayılıyor. Ihumātao, arkeolojik kalıntılara da ev sahipliği yapıyor. Māoriler bölgenin 1860'lı yıllarda İngiliz sömürgeciler tarafından kendilerinden çalındığını söyleyerek iade edilmesini talep ediyor.

Māorilerin bu tartışmanın gölgesinde üç aydır sürdürdüğü protestolar, araziyi yasadışı biçimde işgal ettikleri gerekçesiyle salı günü tahliye emri gönderilmesi sonrası büyüdü. Protestocuların sayısı 300 kişiye ulaşırken, dün gece kendilerini yolu kapatan bir minibüse zincirleyen yedi eylemci gözaltına alındı. Bu gelişmenin üzerine bölgedeki polis varlığı da artırıldı.

Hükümetin araziyi sayın alıp kendilerine teslim etmesini isteyen Maoriler ise bu süreçte Ardern'in devreye girmesini talep etmişti. Başbakan'a doğrudan bir mektup da gönderilmişti. Konuya dahil olmayı reddeden ve 'Māorilerin geri adım atması gerektiğini' söyleyen Ardern ise sonunda devreye girdi. Yeni Zelanda Başbakanı, tartışmaya bir çözüm bulunana dek inşaatın durdurulması emri verdi. Yerliler, inşaat şirketi ve Auckland Konseyi ile görüşen Ardern, araziyi işgal edenlerin de dahil edileceği bir diyalog süreci başlatacağını açıkladı. Ardern, "Protestoculara mesajımız şu, sizi anlıyoruz ve sesinizi duyurmak istediğinizi biliyoruz" diye konuştu.

İki bakanın yarın eylemcilerle biraraya geleceği belirtilirken, uzlaşmanın nasıl sağlanacağı merak konusu. (DIŞ HABERLER)