Güney Kore, Rus savaş uçaklarına ateş açtı

Güney Kore, hava sahası ihlali gerekçesiyle bir Rus stratejik bombardıman uçağına uyarı ateşi açtı. Rusya Savunma Bakanlığı suçlamayı reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore ile Rusya arasında bir hava sahası ihlali krizi yaşanıyor. Güney Kore savaş uçaklarının, Rus askeri uçaklarının Güney Kore hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle yüzlerce defa uyarı ateşi açtığı açıklandı. Rusya ise hava sahası ihlali suçlamasını reddederek Güney Kore'yi amatörlükle suçladı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, iki Rus bombardıman uçağı ile iki Çin uçağının bu sabah Güney Kore hava sahasına girdiği savunuluyor. Rusya'nın Güney Kore hava sahasını ilk kez ihlal ettiği belirtilirken, Rus uçaklarından birine yüzlerce defa uyarı ateşi açıldığı aktarılıyor. Bir diğer Rus uçağının da Güney Kore ile Japonya arasında tartışmalı olan Dokdo adasının üzerinde uçuş yaptığı belirtiliyor.

'TEKRARLANIRSA DAHA SERT ADIMLAR ATARIZ'

Güney Kore'nin ulusal güvenlik danışmanı Chung Eui-yong yaşananları çok ciddiye aldıklarını söyleyerek "Tekrarlanırsa daha sert adımlar atarız" dedi. Güney Kore Dışişleri'nin de Rusya ve Çin'i protesto etmeye hazırlandığı belirtildi.

RUSYA: İLETİŞİM KURMADILAR

Rusya ise bu suçlamalara sert tepki gösterdi. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada hava sahası ihlali suçlaması reddedildi; Uyarı ateşi açan Güney Koreli pilotun Rus uçaklarıyla iletişim kurmadığı belirtildi. Güney Kore'nin askeri uçaklarının Rus stratejik bombardıman uçaklarının önüne çıkarak güvenlik tehdidi yarattığı belirtilen açıklamada, Güney Kore uçaklarının Rus uçaklarının yakınında amatörce manevralar yaptığı bilgisi verildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, söz konusu olay sırasında Çin ile ilk ortak uzun mesafe devriye uçuşunu gerçekleştirdiklerini de açıkladı.

JAPONYA DA SAVAŞ UÇAKLARINI KALDIRDI

Öte yandan krize Japonya da müdahil oldu. Kendi hava sahasına yaklaşan Rus ve Çin uçaklarına karşı sık sık savaş jetleri ile gövde gösterisi yapan Japonya'nın, bu olayda da savaş uçaklarını havalandırdığı açıklandı. Japonya'nın 31 Mart öncesi son 12 aydı 999 kez Rus ve Çin uçaklarına bu şekilde müdahalede bulunduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)