Yunanistan'da yeni hükümet radyo programını sansürledi

Yunanistan'da geçtiğimiz günlerde iktidara gelen muhafazakâr Yeni Demokrasi hakkında sansür iddiası gündeme geldi. Popüler mizah ve haber programı “Ellinofreneia” hiçbir gerekçe gösterilmeden yayın hayatına son verilmesi muhafazakâr hükümetin kararı olarak yorumlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yunanistan radyo yayıncılığının son yirmi yılına damgasını vurmuş olan, popüler mizah ve haber programı “Ellinofreneia” onlarca yıllık kesintisiz yayın hayatından sonra sansür ile karşı karşıya kaldı.

Komşu ülkede geçtiğimiz günlerde göreve gelen muhafazakar Yeni Demokrasi’nin güdümündeki Real Fm popüler radyo programını hiçbir gerekçe göstermeksizin yayından kaldırdı. Radyonun bu kararı Yunanistan’da tepkilere neden oldu.

EN FAZLA TAKİPÇİSİ OLAN RADYO PROGRAMI 

2000’li yıllarda popülaritesini arttıran ve Yunanistan’ın siyasi ögelerine sert eleştiriler yönelten “Ellinofreneia” mizahi yönü ağır basan bir haber programı. Yayın hayatına Atina’nın yerel bir radyosunda başlayan program zamanla Yunanistan’ın tümünde adından bahsettirdi ve 2000’li yıllarda ülkenin en büyük haber kanallarından bir tanesi olan Skai’ye transfer oldu.

Skai’deki başarılı performansından sonra Ellinofreneia Alpha ve Real’de yayın hayatını sürdürdü ve bugüne dek Yunanistan radyo yayıncılığı tarihinde en fazla takip edilen nadir programlardan bir tanesine dönüştü.

.

GEÇMİŞTE DE SANSÜRE UĞRAMIŞTI 

Yunanistan Soluna ve komünist harekete yakın duran başarılı programın hazırlayıcılarının başı Syriza iktidarı döneminde Alpha ile belaya girmiş ve bu kanal programın televizyon versiyonunu hiçbir gerekçe göstermeksizin yayından kaldırmıştı.

Bu gelişme sonrasında “Ellinofreneia” serüvenine Real Fm’deki programları ile devam etmiş ve Syriza iktidarına sert eleştiriler yöneltmeye devam etmişti.

FAŞİZM İLE MÜCADELE ÖN SAFTA 

Mizahı yanından öte “Ellinofreneia” Altın Şafak örgütüne ve ırkçılığa karşı yürüttüğü mücadele ile de öne çıkmış ve toplum nezdinde takdir toplamıştı. Program 2013 yılında faşistler tarafından katledilen Pavlos Fyssas’ın annesine mikrofonlarını açmış ve bu yayın Yunanistan’da reyting rekorları kırmıştı.

Tüm bu başarılı performansına rağmen, 11 Temmuz’da Yaz dönemi nedeniyle yayınlarına bir süreliğine ara veren “Ellinofreneia” son saatlerde tatsız bir sürprizle karşı karşıya kaldı. Real Fm ile süren anlaşmasına rağmen “Ellinofreneia” Real Fm’in 2019-2020 dönemindeki yayın akışından, hiçbir gerekçe göstermeksizin kaldırıldı.

'DEMOKRATİK VAHA' 

Bu son gelişmeye sert tepki gösteren programın yapımcıları “Ellinofreneia”nın Yunanistan radyoculuğunda, çok zor ekonomik kriz döneminde bir nevi demokratik “vaha” görevi üstlendiğini ve bu gibi programın demokrasi ve çok seslilik adına varlıklarını koruması gerektiği uyarısında bulundu.

YOĞUN TEPKİ DALGASI 

Sosyal medya kulvarları ile Yunanistan Sol çevrelerindeyse yeni gelişme yeni muhafazakar hükümetin bir icraatı olarak lanse ediliyor.

Göreve gelir gelmez Atina’daki anarşist çevrelerle üniversiteleri karşına alan Kiriakos Mitsotakis kabinesinin ileriki süreçte çok sesliliğe tahammül göstermeyeceği yönündeki görüşler Yunanistan toplumunun geniş kesimlerinde aşır basıyor.