Çin'in Doğu Türkistan raporu: Uygurlar Türk değil

Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi'nin Uygurlar hakkında yayımladığı raporda, Uygurların atalarının Türk olmadığı savunuldu. Raporda, 'Doğu Türkistan' diye bir yer olmadığı, İslamiyet'in Uygurlara Araplar tarafından dayatıldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uygur Türklerine karşı ayrımcı ve baskıcı politikalarıyla tepki çeken Pekin yönetimi geri adım atmıyor. Çin devlet ajansı Şinhua'nın dün yayımladığı resmi bir raporda, Uygurların Türk olmadığı, siyasi bir araç haline getirildikleri ve İslamiyet'i isteyerek seçmedikleri savunuldu.

Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi tarafından hazırlanan raporda, Şincan bölgesinin Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğu belirtilirken, 'aşırılıkçıların ülkeyi bölmek için tarihi çarpıttığı' savunuldu. Raporda, 'Müslüman Uygurların Türk kökenli olduğu iddiasının doğru olmadığı' öne sürülürken, İslam'ın Şincan 10'uncu yüzyılda dini bir savaşla getirildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: "Uygurların İslam'ı seçmesi sıradan halkın yaptığı gönüllü bir tercih değil, din savaşlarının bir sonucu ve yönetici sınıfın bir dayatmasıydı."

'DOĞU TÜRKİSTAN DİYE BİR YER YOK'

Raporda, İslam'ın Uygurların gerçek ve tek inanç sistemi olmadığı, İslamiyet'in Arap İmparatorluğu'nun yayılması ile dayatıldığı, teokrasinin karşı çıkılması gereken bir ihanet olduğu görüşlerine de yer verildi. Raporda ayrıca, "Şincan uzun zamandır Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olmuştur; burası hiçbir zaman sözde Doğu Türkistan olmamıştır" denildi. Şincan'ın Han Hanedanlığı'ndan bu yana Çin'in bir parçası olduğu belirtilen raporda, bölge halkının uzun bir göç ve entegrasyon süreci ile şekillendiği kaydedildi.

Bir milyonu aşkın Uygur'u toplama kamplarında tutan Pekin yönetimi, Müslüman azınlıklara baskı uyguladığı suçlamasını reddediyor ve kamplarda mesleki eğitim verildiğini savunuyor. Ancak bu kampların çok azı uluslararası medyaya açıldı. Çin'e bu sebeple ABD ve Türkiye dahil pek çok ülkeden ağır eleştiriler yöneltiliyor. (DIŞ HABERLER)