Ukrayna sandık başında: Zelenskiy hedefine ulaşabilecek mi?

Ukrayna, yeni devlet başkanı Vladimir Zelenskiy'nin parlamentodaki gücünü artırmayı hedeflediği erken genel seçimler için sandık başında. Anketler, Zelenskiy'nin yüzde 49 oy oranına ulaşabileceğini ama tek parti için yeterli çoğunluğu elde edemeyeceğine işaret ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin 31 Mart'taki yemin töreninde parlamentoyu feshedip çağrısını yaptığı erken genel seçimler için sandık başında. Seçimler, siyasi tecrübesi bulunmayan eski bir komedyen olan Zelenskiy'nin 450 sandalyeli parlamentodaki gücünü artırıp artırmayacağı açısından kilit önem taşıyor.

Anketler, Zelenskiy'nin kurgusal bir başkan rolünü oynadığı komedi şovu ile aynı adı taşıyan Halkın Hizmetkarı partisinin seçimden birinci çıkacağına işaret ediyor. Bununla birlikte, Zelenskiy'nin tek partili bir hükümet kurması zor görünüyor. Zira devlet başkanının Halkın Hizmetkarı partisi yüzde 49.5, Yaşam İçin Muhalefet Platformu'nun yüzde 10.5, eski Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun partisi Avrupa Dayanışması'nın ise yüzde 7.7 oy alması bekleniyor.

Ukrayna'nın seçim sistemi nedeniyle, 450 sandalyeli parlamentoda 225 milletvekili adayı 22 siyasi partinin listesinden yarışıyor. Diğer milletvekilleri ise oylamaya, seçim bölgesi listesinden katılıyor. Toplamda, 6 bine yakın milletvekili adayı yarışıyor. Rusya ile savaştan etkilenen Kırım ve Donbas dahil, ülkede 26 bölgede sandık açılamayacak. (DIŞ HABERLER)